Különleges születésnapi ajándékkal kedveskedett a volt világelső Roger Federer a férfiteniszezők pillanatnyi ranglistáját vezető Rafael Nadalnak az elmúlt hétvégén zárult Roland Garroson.

 
Nadal

Maga a svájci értékelte így elődöntős – kvázi a spanyol legénynek (is) kedvére való – sikerét, amikor is nagy, de alapvetően egyértelmű csatában legyőzte a lajstromban jelenleg második, a párizsi elődöntőig megszakítás nélkül idei valamennyi, szám szerint 41. meccsét megnyerő Novak Djokovicot. A 42. diadal elmaradt, s hogy mi lett volna a múlt víkenden 25 évessé előlépett „salakkirály” és az egymás elleni utóbbi négy teniszrandevújukon kivétel nélkül diadalmaskodó szerb közötti újabb összecsapás végkimenetele, nem tudható. Mindenesetre a mallorcai izomember köszönte a Federer-féle ajándékot, és a döntőben „hálából” jól elpáholta a svájciaknak a nemzetközi listán momentán a harmadik pozíciót elfoglaló, 29 esztendős ászát. Ezzel több legyet is ütött egy csapásra: megőrizte egy éve tartó elsőségét az abszolút sorrendben (jóllehet már nagyon a nyakán van Djokovic), 17:8-ra alakította a Federer elleni párviadalának amúgy is pazar örökmérlegét, s ami a leglényegesebb: hatodik – nem mellesleg ezúttal 1,2 millió euróval dotált – győzelmét gyűjtötte be a négy nagy Grand Slam-torna közé tartozó francia nyílt bajnokságon, beérve ezzel az eddig egyedüli hatszoros Roland Garros-bajnok Björn Borgot. A „hallgatag” – játékoskarrierje alatt legkevésbé beszédességéről híres – svéd ezúttal nem maradt csendben: „Nadalban legalább még két további Roland Garros-siker benne van, de bármikor bármelyik GS-tornát képes megnyerni” – dicsérte a balkezes ibériai harcost, s ha valakiére, akkor az ő szakvéleményére igazán adhatunk. A spanyol klasszis párizsi első helye a tizedik GS-győzelmet jelenti pályafutásában, ezzel pedig – jelesül hatodikként – felzárkózott az egyetemes élbolyhoz, amelyet a 16-szoros győztes Federer vezet. Kérdés, meddig, mert abban a szaksajtó alapvetően egyetért, hogy Nadal okkal bizakodhat, idővel felülmúlja e téren is a svájciak élő legendáját. Ám – hogy azért ne legyen unalmas a következő évek férfitenisze sem – sem Federer, sem Djokovic nem fog belenyugodni abba, hogy a spanyol hegemón szerepre tegyen-tehessen szert. Ha rajtuk múlik, el fogják kapni, például már a jövő hét végén kezdődő füvespályás csúcsviadalon, a következő Grand Slam-tornán, Wimbledonban. Ahol azért a címvédőt Nadalnak hívják.

 

 

Rafael Nadal

Született: 1986. június 3., Manacor (Spanyolország)

Magasság/testsúly: 1,83 m/75 kg

Ütőfogása: balkezes, kétkezes fonák

Profi játékos: 2001 óta

Jelenlegi világranglista-helyezése: 1.

Tornagyőzelmei: 46, ebből 10 Grand Slam (Roland Garros: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, Australian Open: 2009, Wimbledon: 2008, 2010, US Open: 2010, olimpiai aranyérmes: 2008, Peking)

Összkereset: 40,052.402 $

Meccsmérleg: 622 mérkőzés, 515 győzelem, 107 vereség (82,64 százalékos összteljesítmény)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!