Családban marad. - A vér nem válik vízzé, de egy családban mégis a víz az úr. Jó pár évvel ezelőtt, amikor az olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezsőt faggattam, azt mondta, ha a jövőre vagyok kíváncsi, akkor nem vele, hanem az unokájával, Szilágyi Liliánával kell foglalkozni.

 
Szilágyi Liliána - MTI-fotó, Illyés Tibor

A most 17 éves Liliána azóta igazolta a nagyapa jóslatát, hiszen Turi György tanítványát, a Kőbányai SC versenyzőjét az egyik legtehetségesebb úszóként tartják nyilván: pillangóúszásban ifjúsági Európa-bajnok, junior világbajnoki ezüstérmes, 15 évesen, a magyar csapat legfiatalabb tagjaként részt vett a londoni olimpián, most pedig a nankingi ifjúsági olimpiára készül, ahová nagy reményekkel utazik.

A sportágválasztásra az édesapa, a háromszoros olimpikon kiváló gyorsúszó Szilágyi Zoltán így emlékezik: „Lilu gyermekkora óta úszott és évekig ritmikus sportgimnasztikázott. 9 évesen egy reggel elém állt, kategorikusan kijelentette, hogy ő is olimpikon akar lenni, és azt kérdezte, a ritmikus sportgimnasztikában vagy az úszásban van erre nagyobb esélye. Én az úszást ajánlottam, mert ott több számban is lehetőség nyílik a bizonyításra. Szerencsére jó döntésnek bizonyult.”

Liliána lapunknak elmondta, hogy a pillangóúszást azért élvezi, mert „repülni” lehet a víz felett, de a többi úszás nem is érdekli. Vannak álmai és céljai, ám még közelében sincs annak, amit el szeretne érni.

204 ország részvételével augusztus második felében kerül sor a II. nyári ifjúsági olimpiai játékokra a kínai Nankingban. „Négy éve Szingapúrban az első olimpián jól szerepeltünk, és most is szép reményekkel kelünk útra az 53 fős csapattal, mert szerencsére több világranglista-vezető versenyzőnk is van” – nyilatkozta lapunknak Nagy Zsigmond csapatvezető, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója. Jó eredményt, döntős vagy akár dobogós szereplést remélhetünk többek között Halász Bence kalapácsvetőtől, aki magabiztosan vezeti a világranglistát, Bácskay Zsófiától, aki kalapácsvetésben szintén korosztályos ranglistavezető, Ferenczi Melindától a 200 méteres síkfutásban, vagy Tóth Lili Annától 2000 méteres akadályon. Akár éremre is esélyes az úszóknál Szilágyi Liliána, aki a junior vb-n második volt 100 és 200 pillangón, de jó reményekkel utazik Horváth Dávid mellúszó és Grátz Benjámin vegyes úszó is.

Címkék: úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!