A csúcson kell abbahagyni, tartja a mondás, amelyet Zinedine Zidane most meg is fogadott, és néhány nappal a történelmi sikert hozó Bajnokok Ligája-finálé után lemondott a Real Madrid kispadjáról. A francia edző ezzel csak gyarapította a kérdőjelek számát, amelyekből már így is akad jó pár a BL-döntő főszereplői körül.

 

Ha valaki átaludta volna a múlt szombati Real Madrid–Liverpool találkozót, és csak akkor ébredt volna fel, mikor a spanyol csapat csütörtöki sajtótájékoztatóján Zidane bejelenti a távozását, aligha találta volna ki, hogy a meccset 3-1-re a Real nyerte. A győztes tréner ráadásul azokat is alaposan meglepte, akik végig nyomon követték az eseményeket: még a látható- an megtört Florentino Pérez klubelnök is úgy nyilatkozott: „nem ezt vártam”.

Azért mégsem volt teljesen előjel nélküli a bejelentés, a 45 esztendős Zidane először februárban utalt rá, lehet, hogy nem tölti ki 2020-ig szóló szerződését. A királyi gárda akkor meglehetősen mélyen volt, a bajnoki cím addigra már elúszott, a hazai kupából pedig egy kis csapat, a Leganés ejtette ki Cristiano Ronaldóékat – ezek után a PSG elleni BL-nyolcaddöntőben már kimondvakimondatlanul Zidane állása volt a tét. A többi pedig már (sport)történelem: a Real nemcsak a párizsiakat, de a Juventust és a Bayernt is búcsúztatta, majd a Liverpool ellen megszerezte zsinórban harmadik elsőségét a legrangosabb európai kupasorozatban. Nem mellesleg ezzel Zidane lett az első edző, aki három egymást követő évben diadalmaskodott a BEK-ben vagy a BL-ben. A 2016 januárjában indult Zidane-érában egyébként nem volt kimagasló a Real győzelmi mutatója – a meccseiknek mintegy 70 százalékát nyerték meg, ennél a közelmúltban José Mourinho és Carlo Ancelotti is hatékonyabb volt a kispadjukon –, de a drukkerek a három BL-cím miatt alighanem kimagasló korszakként emlékeznek majd erre a két és fél évre.

„Nem változott semmi, nem fáradtam bele az edzősködésbe, viszont tudnod kell, mikor kell abbahagyni. Ha maradok, sokkal nehezebb lett volna trófeákat nyerni” – indokolta a döntést Zidane, és laikusként egyet is lehet érteni azzal, hogy a harmadik BL-serleg után már nehezen találna nagy motivációt a következő idényre. A búcsúzó tréner ezt követően alighanem elejét akarta venni azoknak a pletykáknak, amelyek szerint megromlott a viszony közte és a csapat néhány öltözői hangadója között: „A játékosaim mindig is tiszteltek engem, enélkül nem érhettünk volna el ilyen sok mindent. A döntésemnek semmi köze hozzájuk, egyszerűen imádok nyerni, született győztes vagyok, és ha úgy érzem, hogy ez nem fog megtörténni, akkor változtatni kell.”

Zidane utódjáról várhatóan a következő hetekben döntenek, a spanyol sajtó a jelöltek között említi a Tottenham menedzserét, Mauricio Pochettinót, az Arsenaltól nemrég távozó Arsene Wengert, de a BL-döntőben most legyőzött Liverpool edzőjét, Jürgen Kloppot is.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!