Bár nem akart forradalmat csinálni, különösen nem az olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka Gyárfás-búcsúztatónak is beillő kifakadása után, Marosi Ádám világbajnok, olimpiai bronzérmes öttusázó mégis emlékezetes felszólalást tartott a szakosztály hétfői, tisztújító közgyűlésén. Sok mindenről beszélt, de lényegében ezt mondta: ütött a magyar öttusasport órája.

 
Marosi Ádám


Az öttusa nem úszás. Ez abból is látszik, hogy míg Hosszú Katinka lényegében Gyárfás Tamás távozását követelte, Marosi nem kívánja senki fejét. Csak sportága megújulását.

Bár ez ma az jelenti, hogy a tisztújítás után 90 százalékban ugyanazok ülnek a sportág élén, mint eddig, viszont sokkal több pénz áramlik ide, mint mondjuk négy évvel ezelőtt. A posztjából most leváltott elnök Réczei Géza közösségi oldalán hosszan írt a történtekről. Így kezdte: „Az elnök olyan, mint a villanykörte. Ha kiég, kicserélik, ha jobb jön, kicserélik, ha rossz fényt vet, kicserélik, ha megvilágosodik, kicserélik.” Igaz, ő épphogy nem érezte magát kiégettnek, mégis lecserélték. Pedig éppen maga mondta, amikor három éve a szövetség élére került, hogy „mindenkinek azzal kell foglalkoznia, amihez ért”, a Magyar Öttusa Szövetségnek (MÖSZ) pedig 9,5 milliárd forintos állami támogatást irányoztak elő 2020-ig – sportágfejlesztésre. Minden adott volt, valami mégis hiányzott.

Úgy tűnik, éppen az, amit Marosi Ádám tett. Persze nem spontán. Mert az nem úgy történt, hogy felvette egyenruháját, kihúzta magát, és kilépett a fényre. A probléma ugyanis, amire felhívta a figyelmet, évek óta gond. Azt mondja, lehet, sokkal jobbat tett volna a sportágának, ha valaki jóval korábban kiáll a közgyűlés elé. Benne is régóta motoszkált, hogy megteszi, majd 4-5 héttel ezelőtt, egy hétfői napon, hajnal 4-kor leírta, mit akar majd mondani. Mindössze két embernek mutatta meg – nem árulja el, kiknek, csak annyit, hogy mindketten azt mondták, az csak az igazság. Miután pedig elhangzott a beszéd, más sportágak kiválóságai is felhívták – nem árulja el, kik –, és megköszönték a kiállását, mert úgy érezték, értük is szól. Mert ezek szerint máshol is igény volna az őszinte beszédre.

Mert valami, ezek szerint, nincsen rendben a magyar sport háza táján. Récei Géza elnöksége alighanem a gyöngécske riói szereplés miatt lett kérdéses. Marosi Ádám ehhez képest csak a következőket mondta azon a közgyűlésen: „nem volt senki, aki kiállt volna – edző vagy szövetségi alkalmazott –, hogy ez (az olimpiai szereplés) nemcsak a versenyzők hibája volt. (…) Az önkritika a mai öttusában nincs meg. Téved az, aki azt hiszi, hogy ez a kapitány hibája, ez mindenkinek a hibája, akinek valamilyen szerepe volt benne. (…) Hányingerem van attól, amit tapasztalni lehet a sportágban. Mindenki keresi a pozíciót, a tuti állást, mennek az ígérgetések. Közben pedig minden felelősség rajtunk, versenyzőkön volt és van. (…) Nem vagyunk mi hülyék, versenyzők, pontosan látjuk, mi zajlik a háttérben. Lehetetlen kimaradni belőle.”

Arról egyelőre nincs hír, hogy az úszók és az öttusázók után melyik lesz az a sportág, ahol nem a szakvezetés, hanem maguk a sportolók állnak ki sportáguk becsületéért, jobbításáért.

Ahogyan azt sem tudni, mi történik ezután. Egy biztos: 2019-ben Magyarország öttusa-világbajnokságot rendez. Marosi pedig készül rá, és a következő olimpiára is.

Címkék: öttusa, sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!