Manapság, amikor a legtöbb sportágban már a 30 éves játékosokat is a „rutinos rókák” közé sorolják, üdítő látni, hogy akad, aki még 45 esztendősen(!) is a legjobbak között tud lenni – ráadásul mindezt a fizikailag igencsak megterhelőnek számító jégkorongban.

 
Jaromir Jágr

Márpedig Jaromir Jágr egy nappal az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) rajtja előtt megállapodott a Calgary Flames együttesével, így várhatóan jövő februári 46. születésnapját is a jégen ünnepli majd. „99,9%, hogy ez az utolsó évem, és nem akartam úgy abbahagyni, hogy nem játszottam egy kanadai csapatban sem” – nyilatkozta most a cseh játékos, akinek a Calgary amúgy már a 9. klubja a tengerentúlon.

Vélhetően azonban nem a Kanadába költözés volt a legfőbb érv amellett, hogy Jágr még egy évet ráhúzzon karrierjére. A kétszeres bajnok és az 1998/99-es idényben a legértékesebb játékosnak (MVP) is megválasztott jégkorongozó neve mellett jelenleg 1711 NHL-mérkőzés áll, amivel negyedik az örökranglistán, de mindössze 56-tal van lemaradva a rangsort vezető Gordie Howe mögött. Mivel az alapszakasz 82 meccsből áll, ha a sérülések elkerülik, jövő tavaszra várhatóan ő rendelkezik majd a legtöbb találkozóval a liga történetében. Jágr a gólokat és a gólpasszokat összesítő pontlistán se áll rosszul, 1914 pontjánál csak a legendás Wayne Gretzky jegyez többet, 2857-et – szóval emiatt jövőre nyugodtan visszavonulhat, mert Gretzkyt még 60 éves korára se érné utol.

Az NHL új idénye persze nem csak Jágr esetleges rekorddöntése miatt lesz történelmi, hiszen december 19-én lesz éppen 100 éve, hogy elindult a bajnokság. A liga emellett egy új csapatot, a Las Vegas Golden Knightsot is köszönthet a soraiban: bár a sivatagi kaszinóvárosról nem feltétlenül a jégkorongra asszociál az ember elsőként, azért a hírek szerint a helyiek körében óriási a várakozás a jövő szerdai első hazai meccs előtt.
 

Címkék: jégkorong, NHL

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!