A labdarúgást szeretők körében vissza-visszatérő téma, hogy akkor tulajdonképpen melyik is Európa – és ezzel a világ – legerősebb bajnoksága.

Az elmúlt évtizedben sokan érvelhettek az angol, a spanyol, sőt, bizonyos időszakban az olasz liga mellett (hiszen ne feledjük, 2003-ban azért csak volt egy Milan–Juventus BL-döntő), mostanság pedig egyre kevésbé ildomos megmosolyogni azt, aki a téma kapcsán kiejti a „Bundesliga” szót. A németek, csapataik sikeres nemzetközi szereplésével, az idei évre már megelőzték az UEFA rangsorában az olaszokat, most pedig már az angolok második helyezését fenyegetik. A mostani szezonban a topligák közül egyedüliként hétből hét német együttes is továbbjutott a csoportkörből a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában, ráadásul a három BL-együttes (Bayern, Dortmund, Schalke) egyaránt csoportgyőztes lett. Az egyenes kieséses szakaszban a spanyol tábor (Barca, Malaga, Real Madrid, Valencia) lesz a legnépesebb, ám a D-csoport végeredménye a Bundes-ligának jelent hatalmas presztízsgyőzelmet. Ott ugyanis a német bajnok Dortmund megelőzte a spanyol bajnok Realt, nem beszélve a kvartettben utolsóként végző angol bajnok Manchester Cityről. A City ezzel a tavalyihoz hasonlóan most sem élte túl a csoportkört a BL-ben, és az angolok közül „vele bukott”’ a Chelsea is – utóbbi egyébként azt jelenti, hogy a sorozat történetében először a címvédő nem lesz ott a legjobb 16 között.

Mindez persze aligha veszi el bárki kedvét a Premier League-től, márpedig a hétvége legnagyobb rangadóját ott játsszák: vasárnap 14.30-tól a Manchester City–Manchester United. Mivel a vendég MU három ponttal vezeti a tabellát városi riválisa előtt, igazi „hatpontos” mérkőzés következik.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!