Még szinte fel sem ocsúdtunk abból, hogy a magyaroknak ismét a számolgatás öröme jutott a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság előtt, Bernd Storck és legénysége pedig lecsúszott az egyenes ági részvétel lehetőségéről, máris itt az új talány: készülhetünk a pótselejtezőre, és bár a dán, az ír vagy a szlovén csapat sem lett volna könnyű ellenfél, Norvégia azonban még a szakértők szerint is nagy falat – a magyaroknak.

  <h1>Norvég sorminta - az illusztráció forrása: Profimedia</h1>-
  <h1>Norvég sorminta, illusztráció a cikkhez - Fotó: Stoyan Nenov, Reuters</h1>-

Norvég sorminta - az illusztráció forrása: Profimedia

- – Kép 1/2

Álomsorsolás. Ezt mondták a norvégok, amikor kiderült, Magyarország lesz az ellenfelük a pótselejtezőben. S bár tény, a fogadóirodák is a skandináv csapat kijutását valószínűsítik, érdemes megnézni, mit is kell tudnunk az ellenfélről.

Múltját tekintve a norvég egyértelműen a szerényebb futballkultúrák közé sorolható, eddig 3 világ- és 1 Európa-bajnokságra jutottak ki. A FIFA-világranglistán jelenleg a 34. helyet foglalják el, éppen utánunk következnek. Ám ha már ranglistáknál tartunk: a vonatkozó összesítés szerint a norvég bajnokság a 26. legerősebb Európában, két hellyel előzi meg az OTP Bank Ligát. Akad azonban ennél direktebb összehasonlítási alap is – az más kérdés, persze, hogy mennyire bizalomgerjesztő.

Az utóbbi években az európai kupákban a norvég csapatok voltak sikeresebbek; az Aalesund 2011-ben a Fradit, a Strömsgodset pedig a Debrecent intézte el 2013-ban. Mindazonáltal a mai norvég válogatott már nem az, amelyikkel a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjében összefutottunk egy 4-0-s, valamint egy 4-1-es vereség erejéig. Az akkor Carew, Riise és Pedersen fémjelezte keretet mára egy új generáció váltotta fel. Húzóemberekben most sincs hiány, hiszen számos norvég válogatott Európa legjobb bajnokságaiban játszik. Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány olyan játékosokra számíthat, mint például Skjelbred (klubja: Hertha Berlin), Elyounoussi (Hoffenheim) vagy Nordtveit (Mönchengladbach), és akkor még nem is beszéltünk a Real Madrid csodatinijéről, Martin Ödegaardról.

Az eddigiek alapján tehát nem a mieinknek áll a zászló, ugyanakkor ne higgyük, hogy legyőzhetetlen ellenfélről van szó. A 13 éve Norvégiában légióskodó, tízszeres magyar válogatott csatár, Kovács Péter szerint a norvégok bár nagyon masszívak és rendkívül veszélyesek rögzített helyzetekből, messze nem világverő csapat. A magyar válogatott zárt és fegyelmezett játékával komoly fejtörést okozhat, elöl pedig a gyors kontrákban, valamint a remek formában lévő Nikolics–Böde–Németh trióban bizakodhatunk.

Az biztos, Bernd Storck és a játékosok is mindent megtesznek majd (az MLSZ állítólag egymilliárd forint szétosztandó jutalmat ígér azért), hogy három évtized után újra világversenyen láthassuk a magyar labdarúgó-válogatottat. Mi, szurkolók pedig csak bízhatunk abban, hogy Oslóban zakóra cserélik a norvég mintás mellényt az északiak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!