Olasz hetek. - „Mérföldekre vagyunk Európától. Azt hittük, hogy fejlődünk, de sajnos nem. Kezdhetünk mindent elölről!” Akad néhány ország, amelynek labdarúgása kapcsán elhangozhatnak ilyen mondatok, de ezt speciel Gary Neville, korábbi angol válogatott játékos írta Twitter-oldalán, utalva hazája klubjainak csalódást keltő szereplésére a nemzetközi kupákban. A jelenleg a brit Sky Sports televízió szakértőjeként dolgozó Neville később hozzátette, szórakoztatásban talán még a Premier League a világelső, de hogy színvonalban is az lenne, az már csak illúzió.

 
Carlos Tévez (középen) és a Juventus a BL-ben igyekszik visszaállítani az olaszok renoméját - Forrás: Profimedia-Red Dot

A helyzet tényleg nem túl rózsás a szigetországiak számára. Az Európaligából a héten a Tottenham és a Liverpool is kiesett, csak az Evertonnak sikerült bejutnia a legjobb 16 közé, és a Bajnokok Ligája nyolcaddöntők első felvonásai se az angolokról szóltak. Az Arsenal a Monacótól (1-3), a Manchester City pedig a Barcelonától (1-2) kapott ki odahaza, így egyedül a Chelsea várhatja kedvező helyzetből a visszavágót, bár a Paris Saint-Germain elleni idegenbeli 1-1 sem épp életbiztosítás.

De ha nem az angolok, akkor kik azok, akik a világ előtt járnak? Nos, amennyiben a nemzetközi kupákban még versenyben lévő csapatok számát nézzük, akkor meglepő módon a válasz: az olaszok! Az utóbbi években – nem minden ok nélkül – kissé lenézett Serie A együttesei közül hatan vágtak neki a BL vagy El-küzdelmeknek, és még mindannyian talpon vannak. Igaz, közülük a BL-ben csak a Juventus érdekelt, a többiek, a Roma, a Fiorentina, az Inter, a Napoli és a Torino az Európa-liga megnyeréséért állnak harcban. Ez a harc pedig koránt sem tét nélküli, hiszen az olasz csapatok sokévnyi sikertelen szereplés után 2 szezonnal ezelőtt elvesztették negyedik BL-helyüket (a német Bundesliga legnagyobb örömére) az UEFA-együttható alapján. A mostani esetleges nagy menetelések tehát az első lépéseket jelenthetik a hőn áhított kvóta visszaszerezésében.

A „világ legerősebb bajnoksága” címre szintén pályázó spanyolok és németek eddig egyaránt 2-2 csapatot vesztettek a nemzetközi színtéren, legjobbjaik viszont még versenyben vannak, sőt, a Barcelonát, a Real Madridot, illetve a Bayern Münchent a szakértők továbbra is a Bajnokok Ligája legnagyobb favoritjaiként kezelik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!