Schmitt Pál még a MOB elnökeként a 2004-es athéni olimpiára 20 magyar érmet, s benne 7-8 aranyat jövendölt, és nem sokat tévedett: a görög fővárosban 8, 6, 3 lett a magyar medáltermés. A 2008-as pekingi jóslata annál kevésbé sikerült: Schmitt háromszor fél tucat medált remélt – szabályos 6-6-6-os megoszlásban –, ehelyett a kínai fővárosban meglehetősen szegényes, 3, 6, 2-es mérleggel kellett beérnie ötkarikás csapatunknak és az értük szorítóknak egyaránt.

 
A gép számol

Utóda, Borkai Zsolt már jóval óvatosabban nyilatkozott a 2012-es londoni játékok várható magyar szerepléséről. A MOB új első embere nemrég úgy fogalmazott: 10 érem megszerzésére lát esélyt jövőre. Hozzátette: örülni fog, ha a magyar csapat eléri a pekingi eredményességet, és boldog lesz, ha három aranynál többet sikerül nyerni a jövő évi játékokon. Jóval „optimistább” nála a számítógép, pontosabban a USA Today című amerikai sportlap internetes kiadásában elindított Olympic Medal Tracker-program. Amely úgy jósol, hogy számol is, vagyis a londoni indulójelöltek világversenyes eredménysorait összesítve próbálja megadni az olimpiai versenyszámok első nyolc helyezettjének sorrendjét, ha úgy tetszik: a tenyérjóslást tudományos alapra helyezve „megmondja”, ki mire számíthat a brit fővárosban. Helyesebben: mire számíthatna, ha most lennének a versenyek, hiszen jövő nyárig még rengeteg minden változhat, az eredmények javulhatnak, vagy éppen romolhatnak is, de éppenséggel váratlan események, ne adja ég, sérülés, betegség is közbeszólhat, s máris fuccs a komputeres jóslatnak… Amit most mi különösképpen bánhatnánk, mert a sportolók formaváltozásán alapuló ötkarikás „elosztó rendszer” – amely hetente változtatja-alakítja az állást – momentán 22 magyar olimpiai érmet, a nemzetek nem hivatalos pontversenyében pedig 11. helyet „ígér”. A 6 bronz (egy hét alatt eggyel szaporodott) és a 9 ezüst mellé 7 aranyat, ami szívünknek kedves ajánlat, bár akadnak kérdőjelek – ha már egyszer komolyan vesszük a játékot. Mert hát micsoda dolog például az utóbbi három olimpián kivétel nélkül a dobogó legtetejére kapaszkodó férfi vízilabda-válogatottunkat csupán az ötödik helyre tenni? Szintúgy „rendszerhibát” jelez az amerikai szoftveres programban, hogy egyetlen úszónkat sem teszi az első helyre, márpedig engedtessék meg nekünk annyi elfogultság, hogy szerintünk három legnagyobb klasszisunk, Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Cseh László közül legalább kettő „aranyos” lesz Londonban is…

És hogy kiket vár magyar olimpiai bajnoknak a „gépi jósda”? Nos, ha most tartanák a 2012-es játékok döntőit, akkor Berki Krisztián lólengésben, Sidi Péter sportlövészetben, Szász Emese párbajtőrben, Marosi Ádám öttusában, Janics Natasa – aki éppenséggel szeptemberben szül, így a londoni indulására azért ne vegyünk mérget – pedig három kajakszámban állhatna a dobogó felső fokára. Az amerikai lap amúgy Peking előtt is kínált hasonló „kapaszkodót”, s bár igen szerény lett a végtermésünk, még mindig jobban szerepeltünk annál, mint ahogy a USA Today jövendölése szólt. Ez alapján ugyanis – a tipp 1, 8, 8-as „ajánlattal” szolgált – csupán egyetlen aranyérmesünk született volna a kínai fővárosban. Azt az egyet amúgy – a kenus Vajda Attila végső sikerét – eltalálta az újság. A többieket nem annyira. Most sem zavarna bennünket, ha úgy tévedne, hogy megint alábecsüli a magyar sport leendő olimpiai eredményességét.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!