A londoni olimpián több olyan sportolónk is részt vett, akinek édesapja is olimpikon volt, tehát „második generációsként” szerepelt a játékokon.

  <h1>Pulai Bence a pillangóúszás ifjú reménysége</h1>-
  <h1>Pulai Imre olimpiai bajnok kenus</h1>-
  <h1>Turi György Bence edzője és nevelőapja</h1>-

Pulai Bence a pillangóúszás ifjú reménysége

- – Kép 1/3

Pulai Bencének, a magyar úszó delegáció tagjának édesapja Pulai Imre Sydneyben Novák Ferenccel olimpiai aranyérmet nyert a kenu kettesek versenyében. Ő is úszóként kezdte, de aztán átváltott a kenura, mert állandóan fázott a vízben. Úgy érzi, hogy Bence kitett magáért, hiszen egyéni csúcsot úszott 100 méteres pillangón, egy fantasztikusan erős mezőnyben összesítésben a 14. helyen végzett, és nagyon szépen helytállt a vegyes váltóban is. Bence szülei elváltak. Nevelőapja Turi György, több olimpikonunk edzője, hároméves kora óta ismeri tanítványát és „mostohafiát”, akit sajátjaként szeret. „2000 óta alkotunk egy családot – mondta lapunknak. – Bence hallatlanul szorgalmas, kicsit visszahúzódó fiú, akiben benne vannak olimpiai bajnok édesapjának sikeres génjei, de volt olyan időszak, amikor azon gondolkozott, hogy befejezi, mert sem alkatilag, sem az eredményeit tekintve nem úgy fejlődött, ahogy szerette volna. Szerencsére meg tudtam győzni arról, hogy a sportolók között vannak későn érő típusok. Eredetileg mellúszóként kezdte, de feltűnt Gyurta Dani, aki rögtön szupertehetségként jelentkezett, ezért úszásnemet váltottunk és ez jó döntés volt, mert Bence hamar megérezte a pillangóúszás ritmusát.

Kétféle sportoló van – folytatta. – Az egyik a sikerorientált, a másik a kudarcelkerülő. Bence az utóbbiak közé tartozik, de ez is elég inspiráló lehet. Erre a legjobb példa, hogy amikor közöltem vele, ő fog úszni a 4x100 méteres vegyes váltóban, attól tartva, hogy leronthatja a többiek eredményét, 51,8 másodpercet teljesített, ami fantasztikus eredménynek számít. A magyar váltó végül a döntőben országos csúccsal az ötödik helyen végzett, remélem, ez a továbbiakban önbizalmat ad neki, átlépi a saját árnyékát és »átigazol« a sikerorientáltak közé.”

Pulai Bencétől azt kérdeztük, milyen érzéssel ugrott a medencébe a döntőben. „Titkos reményem teljesült, amikor bekerültem a váltóba. Nagyon akartam tartani a helyünket, és tudtam, hogy ezért mindent ki kell adnom magamból.” Arra a kérdésre, hogy a következő olimpián, Rióban, milyenek lehetnek az esélyek, hiszen több, mint valószínű, hogy a két „nagy”, Phelps és Lochte már nem lesz ott, így válaszolt: „Az amerikaiaknál mindig voltak és vannak kiváló pillangósok, és ebben a számban általában az idősebbek viszik a prímet. Az én korosztályomban egyelőre egy dél-afrikai srác lehet a legnagyobb ellenfelem.”

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen érzés olimpiai bajnok fiának lenni. „Nagyon örültem, hogy édesapám várt a repülőtéren és, hogy elégedett volt velem. Egyébként ő, aki fázott a vízben, most Szocsiban a jégre készül, mert szánkózásban megcélozta a téli olimpiát.”

Címkék: sport, olimpia, London

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!