Hétfőn, magyar idő szerint kora reggel lép pályára Új-Zélandon az U20-as világbajnokságon a magyar labdarúgóválogatott. Az első ellenfél Észak-Korea, aztán Nigéria, majd Brazília következik. A döntőket június 20-án rendezik.

 
Koman Vladimir (sötét mezben) egykor kétmillió eurót ért - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Mielőtt legyintenének: az utolsó magyar focisikert ez a korosztály érte el – igaz, hat éve. Azon a bizonyos kairói bronzmeccsen sokáig 0-0 volt az állás. Aztán a Costa Rica-i csapat a 81. percben gólt rúgott, és úgy tűnt, oda az álom. De jött Koman, bevágott egy büntetőt, a tizenegyes párbajban pedig Gulácsi kivédte a szemüket. Akkor úgy tűnt, ez a korosztály kirángatja a magyar focit a posványból.

A tavalyi, brazíliai világbajnokság kapcsán az Origo írt arról, hogy a 2009-es vb játékosai közül kik vannak ott a felnőttválogatottakban. A korábbi U20-as vb-győztes ghánai csapatból öten, Costa Rica két egykori U20-assal utazott Brazíliába. A spanyoloknál Jordi Alba és Azpilicueta is megjárta Egyiptomot. De mi lett a mieinkkel? A bronzmeccsen kitűnő formában védő Gulácsi Péter a Red Bull Salzburggal éppen a napokban lett ismét osztrák bajnok. A kapus évek óta válogatott kerettag, egykori társai közül ma ő képviseli a legnagyobb értéket a maga 1,75 millió eurós transzfer árával (forrás: transfermarkt.com). A csapat másik kapusa, Megyeri Balázs (Olimpiakosz) is volt válogatott, de csak kerettag. Az egykor legnagyobb tehetségnek kikiáltott Németh Krisztián bejárta a fél világot, most az Egyesült Államokban, a Kansas csapatát erősíti. A válogatottban nem alkotott maradandót. A másik nagy ígéret Koman Vladimir volt. A szombathelyi Haladásban nevelkedett támadó középpályás játszott a Sampdoriában, az Avellinóban, a Monacóban, majd Oroszországba szerződött, ahol a Krasznodar, majd az Ural Szverdlovszk játékosa lett. Nem csináltak vele nagy üzletet, játéklehetőséghez újra itthon, Diósgyőrben jutott. 36 válogatottbeli meccsén eddig 7 gólt lőtt. Fénykorában 2 millió eurót ért, ma a felét. Talán még Futács Márkóból lehet valami, pályára most a török Mersin színeiben lép, a válogatott ebből egyelőre keveset profitál.

A többiek, ha el nem is tűntek a süllyesztőben, alig alkottak maradandót. Szekeres Adrián (MTK, Videoton) a Dunaújvárossal éppen most esett ki az első osztályból. Debreceni András (Honvéd, DVTK) még tavaly az NB II-es Vasashoz szerződött – amellyel most bajnokként újra NB I-es lett. Balajti Ádám (Újpest, Debrecen) a feljutásra egyre kevésbé esélyes Mezőkövesdben játszik, igaz, kölcsönben. Szabó János (Siófok) a Paksot erősíti. Az egykori MTK-s Simon András (Liverpool, Cordoba, Excelsior, Liverpool, Győr, Pápa, Haladás, Kecskemét, ETO) most Szabó János csapattársa. Zámbó Bence (Győr, MTK, Kaposvár, Tatabánya) Ajkán játszik. Az MTK-ban nagy kedvenc Gosztonyi Andrást anyagi okokból voltak kénytelenek eladni, de a Vidiben sem vert gyökeret. Jelenleg a DVTK játékosa. Korcsmár Zsolt (Újpest, Brann) a német Fürth játékosa és válogatott kerettag. Simon Ádám (MTK, Palermo, Bari, Haladás) a Vidit erősíti. Varga Roland (MTK, Brescia Calcio, Foggia) külföldi kitérő után újra itthon, a Fradiban vitézkedik. Présinger Ádám (MTK, DAC. Pécs, Videoton, Vasas, Videoton, Pápa) a Gyirmóttal célozza meg az első osztályt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!