Nincs még egy sport, amelyik annyira lázba hozná az amerikaiakat, mint az amerikai foci. Következésképpen az év sporteseménye az Egyesült Államokban a nemzeti bajnokság, az NFL döntője. A Super Bowlt (Vince Lombardy Kupa) 1967. január 16-án rendezték először, és most hétfőre virradóra 49. alkalommal. A hosszú szezon után az Arizona állambeli Glendaleben, a helyi Phoenix Egyetem arénájában, 71 ezer néző előtt játssza majd a döntőt a New England Patriots és a Seattle Seahawks.

  <h1>Patriots vs Seahawks - Forrás: Profimedia</h1>-
  <h1>Érdekességek a Super Bowl-ról</h1>-

Patriots vs Seahawks - Forrás: Profimedia

- – Kép 1/2

A két csapat és persze a játék népszerűségére jellemző, hogy az internetes enciklopédia, a Wikipédia 32 oldalon keresztül foglalkozik a Patriótákkal és nagyjából ugyanennyit a Halászsasokkal, míg például az egykor népszerű elnökkel, Ronald Reagannel mindössze 27-et. (Egy újabb érdekes adat – mondaná a Monthy Python.)

A Seattle címvédésre készül, ami nem is olyan egyszerű, ha azt vesszük, hogy ez eddig csak nyolc csapatnak sikerült. Egyébként utoljára pont a New England Patriotsnak, még 2004- ben. A Patriots először 2002-ben lett bajnok, és azóta még háromszor. A Seahawks viszont tavaly először, vagyis „új hús” lehet a duplázók között. Az oddsok nagyjából egyenlőek: a Seattle-é a liga elismerten legjobb védelme és az egész csapat egyenletes teljesítményt nyújtott a szezonban.

A túloldalon viszont ott van a legjobb irányító, Tom Brady és a legkitűnőbb tight end (európai fociban talán ő lenne a jobbszélső) Rob Gronkowski, akiről azt tartják, hogy ha nála a labda, szinte lehetetlen megfogni.

Hogy mennyire megjósolhatatlan a döntő eredménye, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a főcsoportdöntők utáni napon a Seahawks mínusz 2-es hendikeppel kezdett, mostanra a legtöbb helyen mínusz 1-1,5 a Patriots oldalán, de van, ahol egyelőre adják az oddsokat.

Izgalmas meccs lesz tehát, érdemes egy óriási tál pattogatott kukorica és megfelelő mennyiségű sör (18 év alatt szigorúan üdítő) társaságában a tévé elé ülni ma éjszaka fél 1-kor.

AZ OLDALT ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA ÉS KÖVESDI PÉTER

 

-------------------------------

Óriási felhajtás
Amerika minden évben egy kicsit megőrül, amikor eljön a Super Bowl napja. A felhajtás elképesztő, nem véletlen, hogy ez az a nap, amikor mindenki megpróbálja rátukmálni a portékáját a népekre. Az év sporteseményét megpróbáltuk a számok tükrében összefoglalni.

 

El kéne jutni
Útiköltség szempontjából bizonyos, hogy a Seattle-ben élő szurkolók járnak rosszabbul. Innen ugyanis átszállás nélkül 1081 dollárba (csaknem 300 ezer forint) kerül egy jegy, míg Bostonból egy százassal olcsóbban lehet repülni. Ami viszont még mindig nem elég a legolcsóbb hotelszobára sem, azt ugyanis 190 dollárért (több mint 50 ezer forint) vesztegetik erre az éjszakára. És akkor még be sem jutott a szurkoló a stadionba! Pedig egy jegy nem kis mulatság, az átlagára 4800 dollár, vagyis több mint 1,3 millió forint.

 

És ha már ott vagyunk
Persze enni is kéne valamit. Márpedig az amerikaiak esznek, méghozzá nem is akármennyit. Csak ezalatt a meccs alatt egyes számítások szerint elfogy 1,23 milliárd csirkeszárny, ami barátok közt is 615 millió csirke szomorú sorsát jelenti – egyébként, ha elosztjuk a mennyiséget, nagyjából minden amerikaira jut három darab szárny. És ezt nyilván le is kell öblíteni – fogy is egy este alatt ilyenkor az USA területén 1 milliárd és még néhány százmillió liter sör. Csak viszonyításként: a Niagara-vízesésen 2 millió 775 ezer liter víz zúdul le másodpercenként, vagyis az elfogyasztott sör több mint 7 percig áradhatna, bőséggel. Nem csoda, hogy jólesik ilyenkor a sör, hiszen csak chipsből fogy ezen az estén 14 500 tonna, ami elég 39 nagy testű repülő megtöltéséhez, és csúszik még mellé 4 millió pizza is, amelyek egymásra halmozva olyan magasak lennének, mint a pisai ferde torony – 910-szer!

 

Az amerikaiak 20 százaléka bliccelt már el egy családi vagy baráti esküvőt csak azért, hogy megnézze helyette a Super Bowlt.

 

Így nézzünk amerikai focit
Az amerikai foci szabályai nem egyszerűek. A meccset – az európai focihoz hasonlóan két 11 tagú csapat játssza, de a játék sajátosságai miatt egy teljes team – az edzőkkel és a cseresorokkal együtt – akár 70 fős is lehet.
Az amerikai focit pontokra játsszák: aki a 4-szer 15 perc alatt több pontot ér el, az nyer. A játékeszköz egy tojás alakú, bőrrel bevont labda. A 110 méter hosszú és 49 méter széles pályán mindig egy támadó és egy védekező csapat van fent.
A kezdő rúgást követően a fogó csapat futó embere (returner) elviszi a labdát egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat támadóegységének maximum 4 lehetőségből minimum 10 yardot kell előre vinnie a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik. A számos pontszerzési lehetőségből a leglátványosabb a touchdown (6 pontot ér), amikor valaki a játékosok közül az ellenfél célterületére (End Zone) viszi be a labdát, és mindkét lábával érinti a földet, az elkapott labdával a kezében.

 

Jó tudni. Ez az a nap, amikor a Phoenixi Egyetem stadionja fölött, illetve annak 48 kilométeres körzetében tilos lesz repülni. A tiltás nem csak a repülőknek és helikoptereknek szól, drónok sem röpködhetnek arrafelé. Az ok nem puszta szőrszálhasogatás: két évvel ezelőtt a Virginia állambeli Great Bull Runban egy tribünre zuhant drón sebesített meg öt nézőt.

Címkék: amerikai futball

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!