Ma kezdődik a Divízió 1-es jégkorong-világbajnokság Budapesten, ahol Hollandiával, Dél-Koreával, Spanyolországgal és Olaszországgal mérkőzik meg a magyar válogatott, hogy kiharcolja az A csoportba való feljutást. A csapat tagja Palkovics Krisztián, aki immár 19. világbajnokságán vesz részt. A Székesfehérvár kiválósága eddig 217-szer szerepelt a válogatottban, és 85 gólt lőtt.

 
Pal­ko­vics Krisztián

– Milyen érzés lesz hazai környezetben játszani?

– Nem először játszunk itthon és a hazai pálya mindig nagy segítségünkre volt, hogy jól szerepeljünk. Ám az meglepő, hogy nem idehaza sikerült végrehajtani a bravúrt, amivel Japánban vívtuk ki a feljutást az A csoportba.

– Sajnos nem sokáig tartott ez az ünnep, hiszen a következő évben már ismét egy osztállyal lejjebb szerepeltünk.

– Olyan nemzetek csapataival találkoztunk, ahol összehasonlíthatatlanul nagyobb a kultúrája ennek a játéknak, mint nálunk. Például Észak-Amerikában jóval több jégpálya van, ahol ezt a sportot űzni lehet, mint ahány igazolt játékos van nálunk.

– Akkor mégis minek tudható be, hogy ott vagyunk a csúcs közelében?

– Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a megszállottságunk és a sportágszeretetünk az, aminek köszönhetjük, hogy itt tartunk.

– Milyen reményekkel vágnak bele a mostani vb-be?

– Papíron az olaszok az esélyesek a győzelemre, mert nagyon sok honosított észak-amerikai játékos szerepel a csapatukban. Ugyanez mondható el a hollandokról is. Nem szabad lebecsülni a dél-koreaiakat sem, akikkel legutóbb igencsak kemény meccset vívtunk. A hollandok ellen mutatkozunk be vasárnap este. Sorsdöntő lesz, hogy ellenük hogy megy majd a játék. A zárás pedig az olaszokkal lesz. Addigra már látni fogjuk, hogy ők és mi mire vagyunk képesek. Azt reméljük, hogy a közönség végig mellettünk lesz, mert az plusz emberelőnyt jelentene a számunkra.

– Az utóbbi időben több magyar játékos is játszik külföldön. Nem jutott az eszébe, hogy kipróbálja magát egy másik bajnokságban?

– Természetesen többször megkerestek, de elfogadható ajánlatot nem kaptam. Az osztrák bajnokságban, ahol játszunk, igencsak kemény mérkőzéseket vívunk. Ez jó „előjáték” a mostani vb-re. Egyébként büszkék lehetünk arra, hogy a magyar válogatottat zömmel hazai játékosokra építik, és a honosítottak is magyar szálakkal rendelkeznek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!