Vannak sportágak, ahol a legjobbak sem élnek reflektorfényben, pedig halmozzák az aranyérmeket. Ide tartozik a motorcsónak-versenyzés is, amelynek kiemelkedő alakja Bodor Péter többszörös világ és Európa-bajnok. A Dunaújvárosi Vízi Sport Club 39 éves klasszisát kérdeztük.

 

– Mi a különbség a szegedi papucs és a dunaújvárosi „papucs” között – tudván, hogy a szakzsargon kinézete alapján így nevezi a motorcsónakot.

– A szegedi lábbelivel aligha lehetne a vízen járni, én viszont a „papucsommal” akár Szegeden is, közel 170 km-es sebességgel száguldok a vízen.

– Elmondása szerint a sportág szeretetével az édesapja és a nagybátyja „fertőzte meg”. Van a családban utánpótlás is?

– A feleségem bölcsész, és nem nagyon támogatja ezt a sportot, így nem hiszem, hogy a kislányom lesz a magyar motorcsónaksport megmentője.

– 12 éves korában ült először hajóba, 15-16 évesen már komoly nemzetközi sikereket ért el. Azóta sokat változott a világ?

– Akkoriban még a motorcsónaksportot lehetett szinte csak szívből csinálni, most viszont kezdünk a profizmus felé haladni. Már nem lehet egy hajóra csak úgy simán egy motort felcsavarozni. Régebben több kategóriában versenyeztem, OSY-400-ban és O-500-ban is voltam világbajnok, de visszatértem a Formula 250-es kategóriához, ahol egy 250 köbcentiméteres, 120 lóerős boxer motor szolgáltatja az erőforrást. Számunkra ez volt az elérhető, a szponzorok segítségével ezzel tudjuk technikailag követni a világot és ezzel jutunk el a versenyekre.

– A látványos küzdelem során a motorcsónakok néha „elszállnak”. Előfordult már önnel is?

– Ez mindenkivel megesik. A  versenysportban, a sebességhatár megtalálásában ez a lehetőség mindig benne van.

– A versenyzés szempontjából a Duna vagy a Tisza a jobb?

– Ezt nem lehet megmondani, évről évre még azonos helyeken is újabb és újabb versenyhelyszíneket jelölnek ki. Ez, és a technika fejlődése is hozza a megpróbáltatásokat, ezért mindig mindenhol alkalmazkodni kell.

– Idén mi lesz a legnagyobb feladat?

– A világbajnoki futamsorozat, amelyre június elején Olaszországban, augusztusban Ukrajnában, szeptemberben Németországban kerül sor. Emellett indulunk még az Észtországban megrendezésre kerülő Európabajnokságon. A csapatunk célja, hogy mindent kihozzunk magunkból, mert szeretnénk a legjobbak közül is a legjobbak lenni.

 

Címkék: vizi-sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!