A sport örök. Ez az üzenete Kira Grünberg és Vanessa Sahinovic drámájának. A két osztrák sportoló nyáron szenvedett olyan súlyos sérülést, hogy Kira nyaktól lefelé, Vanessa deréktól lefelé megbénult. A két fiatal sportcsillag mégis reményt ad Ausztriának – ami néha több minden gólnál, kvalifikációnál vagy aranyéremnél.

  <h1>Kira Grünberg</h1>-
  <h1>Vanessa Sahinovic - Fotó: öoc.at</h1>-

Kira Grünberg

- – Kép 1/2

Vanessa Sahinovic szinkronúszó, 15 évesen, korosztálya legtehetségesebbjeként utazhatott a bakui Európai Játékokra. Az osztrák szinkronúszócsapat ezüstérmet nyert, de ezt Vanessa Sahinovic már nem láthatta, őt ugyanis még az azeri fővárosba érkezésének napján, 2015. június 11-én elütötte egy a semmiből feltűnő, rossz sávban közlekedő busz, amelynek sofőrje „véletlenül a gázpedálra lépett a fék helyett”. Vanessát azonnal Bécsbe szállították, az életéért küzdöttek az orvosok, s végül a lány kerekes székbe kényszerült, abba kellett hagynia a szinkronúszást.

Kira Grünberg története nagyon hasonló: a 22 éves rúdugrólánytól az osztrák atlétikasport felvirágzását várták. Junior kategóriában Európa-csúcsokat ugrott, felnőtt osztrák csúcstartó volt, és az utóbbi évtizedek legnagyobb női rúdugrótehetsége. Aztán jött egy július végi edzésnap Tirolban. A sokak szerint minden idők legszebb osztrák sportolónője nem elég ruganyos rúddal futott neki az ugrásának, így nem tudott eléggé magasra emelkedni és messzire ugrani. Másfél méterrel a matrac előtt landolt, ott, ahol a fémből készült úgynevezett beszúródoboz állt. Ennek ütődött neki az esésnél Kira ötödik nyakcsigolyája.

Az osztrák sporttársadalom részéről, a futballistáktól kezdve az atlétákig hihetetlen szeretet áradt a lányok felé. Gyűjtések kezdődtek a sportolónők javára. Aztán Kira Grünberg nem egészen másfél hónappal a balesete után interjút adott az ORF-nek, amelyben mindenki legnagyobb megrökönyödésére a következőt mondta: „Ez az egész nem olyan rossz, mint más ember számára. Még mindig ugyanazt a szép életet élem. Kisebb dolgoknak örülök most, olyanoknak, amelyeket régebben észre sem vettem volna.” A sport továbbra is része az életének. A rúdugró nemrég tett ki magáról egy képet a Facebookra, amelyen egy edzőteremben ül, és az orvosok által előírt gyakorlatokat végzi, ezzel a felirattal: „Az új mindennapi edzésprogramom.” A hasizmát nem használhatja, de a karját újra tudja mozgatni: „Folytatom az életemet, csupán az a különbség, hogy most kicsit az ágyhoz és a kerekes székhez vagyok kötve. Egyébként semmi nem változott. A fejem tiszta és szellemileg is a régi vagyok.”

Kira egyetemi tanulmányait is folytatni szeretné, gyógyszerésznek tanul. Hozzáállásával rengeteg embernek ad erőt. Ami neki is segítség: a közösségi hálón több százezren követik minden rezdülését, írnak neki, vele örülnek, vele ébrednek, vele fekszenek. Balesetével egy új szerepmodell született Ausztriában, és ide sorolják már barátnőjét, a 16 éves Vanessa Sahinovicot is, aki kevesebbet nyilvánult meg eddig a közösségi oldalakon, de a napokban interjút adott az ORF-nek, amelyben ezt mondta: „Minden ember életében eljön egy nehéz szakasz. Az enyémben hamarabb érkezett. De az, hogy vannak céljaim, úgy, mint a sportban, sokat segít. Arról álmodom, hogy hamarosan hazamehetek és otthon talán be lehet építeni egy medencét a házba, és akkor újra úszhatok.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!