- Pokoli fizetések a magyar másodosztályban

- Egy csatár annyit kér, amennyit akar

- A hiba a rendszerben van

 
A sikerhez pénz kell. És sok állami forrás. Talán néző is, de a pénzköltésnél ez nem szempont - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

„Állandó napi tárgyalásban vagyunk játékosokkal, de azt azért hozzá kell tenni, hogy elszabadult a pokol. Itt például a Győr, a Kisvárda, a Békéscsaba olyan fizetéseket, olyan lehetőségeket ajánl a játékosoknak, akikkel mi egyszerűen nem tudjuk felvenni a versenyt, és úgy gondolom, hogy nem is kell.” Ezeket a másodosztályú Vác FC vezetőedzője, Nagy Tibor mondta a napokban a klub honlapjának adott interjúban. Hogy tapasztalásával nincs egyedül, azt bizonyítja Ágoston Zoltán, a ZTE FC klubigazgatója is, aki a megyei lapban számolt be hasonló tapasztalatokról. „Mi is szembesülünk evvel a tárgyalásaink során, kiugró esetben akár egy- és kétmillió forint közötti havibérigényekkel is találkozni. Ezzel együtt tervünk nem változott, továbbra is négy-öt NB I-es szintű játékossal akarjuk a nyáron megerősíteni az együttest.”

Hogy egy topklub mennyit költ játékosvásárlásra, vagy hogy egy Lionel Messivagy Gareth Bale-szintű játékos mennyit keres, mindennapos témája az európai sportsajtónak. A magyar játékosfizetésekről legfeljebb akkor olvashatunk, amikor egy klubvezető cáfolja a bulvársajtóban megjelent milliós fizetésekről szóló tudósításokat. Pedig a tények makacs dolgok.

A magyar labdarúgók fizetése még az MLSZ adatai szerint is folyamatosan nő. Halmai Gábor, a szövetség NB I-es bizottságának vezetője szerint ennek három oka van. Elsősorban az, hogy a labdarúgásba évről évre több pénz áramlik (tao, közvetítési és szponzori pénzek). Másodszor pedig az úgynevezett „fiatal szabály”, vagyis, hogy egy klub milliókat kap a szövetségtől, ha 21 éven aluli, saját nevelésű játékost küld a pályára.

Az NB I-ben ez csak ajánlás, a második vonalban viszont kötelezően betartandó regula.

„Ez pedig az eddiginél jobb tárgyalási pozíciót kínál a másodosztályú klubokkal tárgyaló játékosoknak – mondja Halmai. – Nem ritka, hogy az NB II-ben jobban keres egy játékos, mint az NB I-ben.” A harmadik ok pedig a kóros csatárhiány. „Állandóan keressük az ügyeletes góllövőt, aki sajnálatos módon hiányzik a magyar fociból. Egy klub sokszor aránytalanul magas összeget is hajlandó kifizetni egy-egy tehetséges vagy annak kikiáltott gyerekért” – magyarázza Halmai, aki „civilben” az első osztályú Haladás egyik tulajdonosa.

Az első vonalban nem ritka a nettó 200 ezer forintos kezdőfizetés, de az 5–7 milliós havi pénz sem. Előbbinek az az oka, hogy az NB I-es klubok egy része fittyet hány az MLSZ ajánlásának, és egyetlen saját nevelésű játékost sem játszat. Ha mégis bekerül egy-egy fiatal magyar játékos, az kénytelen megelégedni a fenti fizetéssel.

Jönnek viszont külföldiek szép számmal.

„Mivel egyre több a pénz a rendszerben, és az adózás is sokkal kedvezőbb, mint sok nyugat-európai országban (idén már 250 millió forintig élhetnek az ekhós adózással az arra érdemesek), egyre több közepes vagy akár annál kicsit jobb képességű holland és belga focista érkezik hozzánk” – mondja Halmai Gábor. És bár az ekho bővítése ugyanúgy érinti a többi profi sportolót, sőt a zenészeket és az újságírókat is, gyaníthatóan nem a hárfaművészek és a válogatott tekézők lesznek a rendszer legfőbb haszonélvezői.

Azt nagyjából tudni lehet, mennyit költenek a klubok bérekre (lásd keretes írásunkat), de hogy egy-egy labdarúgó milyen szempontok szerint, mennyit vihet haza ebből, az titok. Muszbek Mihály sportközgazdász szerint ma Magyarországon egy átlagos NB I-es futballista évi 37 millió forintot, vagyis kb. havi 3 milliót keres. A fizetések mértékével a 30–35. helyen állunk világviszonylatban. Amivel viszont a világátlag felett teljesítünk, az az, hogy ezeknek a pénzeknek a 35–60 százaléka közpénz.

Így egyáltalán nem meglepő, hogy 2009 óta, amióta az elemzését készíti, összesen 16 milliárd forintos mínuszt termeltek a klubcsapataink – mondja Muszbek.

Ma egy magyar klub bevételeinek alig 1–5 százaléka a jegyárbevétel. A többi burkolt állami támogatás (tao), állami vállalatok szponzorációja, vagy irreálisan magas közvetítési pénz. Vagyis nem feltétlenül az a baj, hogy egy labdarúgó fél- vagy akár hétmilliót keres egy hónapban, hanem az, hogy a produkciójára a kutya sem kíváncsi (nem ritkák a néhány százas vagy pár ezres nézőszámok). És az, hogy ezért a produkcióért azok (is) fizetnek, akiket egyáltalán nem érdekel a foci.


A labdarúgók keresete csaknem minden országban meghaladja az ottani GDP egy főre eső mértékét.

Csak Latin- és Észak-Amerikában, valamint a Közel-Keleten nem ez a helyzet, de a focisták átlagfizetése ott is az egy főre számított GDP felett van, legfeljebb a középérték alatt.


A magyar NB I csapatai átlagosan 3,5 millió eurót, vagyis nagyjából 1,1 milliárd forintot költöttek bérekre 2015-ben – derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) The European Football Landscape című kiadványából.

Ezzel a klubok teljes bevételének több mint 60 százaléka ment el erre a célra. Ezzel nem voltunk egyedül Európában. Az UEFA rangsora szerint a magyar NB I a kontinens 24. legerősebb bajnoksága, ennek megfelelő nagyjából a bérköltségünk is. A vizsgált évben tizenkét magyar klub összesen 42 millió eurót (csaknem 13 milliárd forint) költött el, ami átlagosan 3,5 millió eurót jelentett. Ezzel holtversenyben álltunk Romániával.A sikerhez pénz kell. És sok állami forrás. Talán néző is, de a pénzköltésnél ez nem szempont – Fotó: Czegllédi Zsolt, MTI
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!