A bajnoki címvédő Vasas vízilabdacsapata a héten bejelentette, nem vesz részt a szeptember 26-án rajtoló Bajnokok Ligájában, amelynek pénteki sorsolásánál így csak két magyar klub, az OB I-ben ezüstérmes Eger és a bronzérmes Szeged volt érdekelt.

Az angyalföldiek azok után kerültek nehéz helyzetbe, hogy egyik névadó támogatójuk, az Uniqa két hete bejelentette, felfüggeszti minden magyarországi szponzorációját. Mindez körülbelül 50 milliós lyukat ütött a piros-kékek költségvetésén, amely a szakosztály éves büdzséjének mintegy harmada.

Ilyenkor jöhet kapóra a BL-szereplés – gondolhatnánk más sportágakból kiindulva, hiszen labdarúgásban és újabban kézilabdában azt szokhattuk meg, hogy ott osztják az igazán nagy összegeket. Csakhogy vízilabdában még a legrangosabb nemzetközi kupasorozat is inkább viszi, mint hozza a pénzt: a tavalyi idényben csapatonként 12 millióra rúgtak a BLköltségek, ez idén a még több utazás (négy helyett öt-hatfős csoportok vannak) miatt a 20 milliót is elérheti. Tudta ezt jól az amúgy stabil anyagi háttérnek örvendő szolnoki és a debreceni együttes is, amelyeknek a szövetség hiába ajánlotta fel a Vasas megüresedett főtáblás helyét.

Nem véletlenül akart Európa 14 legjobb csapata (köztük a Vasas, az Eger és a Szeged) egy úgynevezett Szuperligát létrehozni, amely a Bajnokok Ligáját felváltva a nézőknek és a szponzoroknak vonzerőt, a csapatoknak pedig ezáltal nagyobb bevételeket jelenthetett volna. Az egyeztetések idén tavasszal le is zajlottak, ám a nemzetközi szövetség végül nem engedélyezte a sorozat elindulását.

A Vasas visszalépésével egyébként a tavalyi Bajnokok Ligája legjobb négy együttese közül senki nem indul az idei szezonban. A győztes olasz Pro Recco mögül kihátrált a mecénás Volpi család, az utóbbi évek legsikeresebb csapata így alighanem megszűnik, a két horvát klub, a Primorje Rijeka és a Mladost Zagreb pedig a Szuperliga megtorpedózása miatt marad távol – csakúgy, mint az elmúlt években szintén meghatározó montenegrói csapatok.

A Vasasnál tehát a BL-indulás volt a költségek lefaragásának első áldozata, most pedig a játékosokat kérhetik bérük – akár 20%-os – csökkentésére. A néhány neves távozó ellenére továbbra is meglehetősen erős keret (pl. Drasko Brguljan, Hárai Balázs, Nagy Viktor, Steinmetz Ádám, Katonás Gergő) tagjainak a hírek szerint jövő hét elejéig kell dönteniük szerződésükről.

Címkék: sport, vízilabda, Vasas

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!