Hol vannak már azok az idők, amikor Dzsudzsák Balázs volt a téli átigazolási időszak legdrágább futballistája az egész világon? Időben nem is olyan messze, hiszen a magyar válogatott játékosért 2012 januárjában adott 19 millió eurót a Dinamo Moszkva az Anzsi Mahacskalának (apropó, emlékeznek még erre a csapatra?).

 
Philippe Coutinho: irány Barcelona? - Fotó: Paul Ellis, AFP

Hat év alatt azonban alaposan elszálltak az árak a labdarúgásban, így könnyen lehet, hogy idén már a top10-be se lehet majd bekerülni egy ilyen „szerény” összeggel.

Az mindenesetre biztos, hogy bár csak néhány nap telt el az év első hónapjából, két gigaüzlet máris köttetett. Ezek közül Diego Costa átigazolása már ősszel tudható volt, a Chelsea ugyanis belement, hogy mintegy 65 millió euróért, azaz átszámítva mintegy 20 milliárd forintért elengedi balhés csatárát az Atletico Madridhoz. Hivatalosan január 1-jén ment végbe a transzfer, Costa pedig nem is tétlenkedett sokáig, két nappal később a spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjében a harmadosztályú Lleida Esportiu  ellen egy góllal már el is kezdte vételára törlesztését. A 29 éves támadó 2010 és 2014 között már játszott az Atleticóban, utolsó idénye pedig kimagaslóan jóra sikerült: 27 góllal járult hozzá a „Matracosok” bajnoki címéhez, aminél többet akkor csak (naná) Cristiano Ronaldo és Lionel Messi szerzett.

Costa azonban már most sincs az első helyen az idei tél legdrágább focistái között, a Liverpool ugyanis a napokban nagyjából 80 millió eurónyi fontot utalt át a Southamptonnak Virgil van Dijk játékjogáért.

A 26 esztendős holland belső védő az utóbbi években posztja egyik legjobbja volt a Premier League-ben, így várható volt, hogy előbb-utóbb lecsap rá egy nagy csapat – az összeg hallatán azért vélhetően így is elkerekedett néhányak szeme. Van Dijk ezzel természetesen a valaha volt legdrágább hátvéd lett, a korábbi rekordot 57,5 millió euróval Benjamin Mendy tartotta, akit tavaly nyáron szerzett meg a Manchester City a Monacótól. Nagy összegben viszont nem fogadnánkarra, hogy a holland védőnél többet már senkiért nem fizetnek januárban.

A hírek szerint ugyanis ismét napirenden van Philippe Coutinho távozása a Liverpooltól. A brazil középpályásért állítólag 150 millió eurót sem sajnálna a Barcelona, amely már fél éve is közel állt a megszerzéséhez. A hasonló pletykákat persze mindig fenntartással kell fogadni, de most már a mértékadó brit The Times lap is arról ír, Coutinho aligha lép többet pályára a Liverpool mezében. Néhány évvel ezelőtt még úgy fogalmaztunk volna, nem valószínű, hogy ilyen léptékű üzletet nyélbe ütnek télen, de a közelmúltat látva most már semmit sem lehet kizárni.

Szintén nagy mozgás lehet a következő hetekben az Arsenalnál, ahol a két legnagyobb sztár, Alexis Sanchez és Mesut Özil szerződése is lejár nyáron, vagyis az idei tél az utolsó alkalom, hogy pénzt láthat belőlük a klub. A kérőket felsorolni is lehetetlen, ennek ellenére nem garantált, hogy bármelyikük már most lelép, de ha mégis, az „Ágyúsok” a Dortmund évek óta bombaformában játszó gaboni csatárát, Pierre-Emerick Aubameyangot szemelték ki a pótlásra.

Ja, és ha már korábban szóba került: Dzsudzsák Balázsnak is csak fél éve van a szerződéséből az al-Vahda csapatánál, szóval mostantól ő is bárkivel tárgyalhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!