Az évszázad mérkőzése. Mintegy 85 évvel a 21. század vége előtt kissé merész megnevezés, de akár igaz is lehet a május 2-ai, magyar idő szerint vasárnap hajnali Mayweather–Pacquiao bokszmeccsre. Egy biztos: a Las Vegasban sorra kerülő váltósúlyú profi világbajnoki összecsapás minden korábbi rekordot átír majd.

  <h1>Május 2., Mayweather vs. Pacguiao</h1>-
  <h1>Floyd Mayweather Jr.</h1>-
  <h1>Manny Pacquiao</h1>-

Május 2., Mayweather vs. Pacguiao

- – Kép 1/3

24,4 millió
forintot kérhetnek a viszonteladói piacon a legdrágább, közvetlenül a szorító mellé szóló jegyekért.  

400 millió
dollárra
, azaz átszámítva mintegy 112 milliárd forintra becsülik a mérkőzés összbevételét, amely nagyrészt a televíziós előfizetésekből jön össze.

 

FLOYD MAYWEATHER Jr. 
Szeretni nem kell, tisztelni igen
A mostanihoz hasonló nagy párharcokat a média szereti a „jó” és a „rossz” harcaként bemutatni. Ha ehhez mi is tartani akarjuk magunkat, a „rosszat” nem kell túl sokáig keresni.
Floyd Mayweather Jr. sok ellenszurkolót gyűjt azzal, hogy előszeretettel kérkedik vagyonával. Egy jellemző idézet tőle: „utálom a bankkártyákat, ezért mindig hordok magamnál 100 ezer dollár készpénzt, hátha vennék valamit”. Ha pedig olyan kedve van, egy szórakozóhely kellős közepén kezdi dobálni a pénzkötegeket az ott lévők felé. Persze van is mit szórnia, a Forbes magazin listája szerint Cristiano Ronaldót és LeBron Jamest megelőzve ő napjaink legjobban fizetett sportolója. Hogy a fentiekből mennyi a valódi kivagyiság és mennyi a show, nem tudjuk, az viszont biztos, hogy boksztudásával ott van a legjobbak között – még ha az, amit a napokban nyilatkozott, hogy tudniillik jobb lenne Muhammad Alinál is, azért vitatható.
A zűrös családi háttér után az ökölvívásban rendet kereső Mayweather az 1996-os olimpián bronzérmet nyert az 57 kg-osok között, a dobogó harmadik fokára egy „kedves” ismerősünkkel, az argentin Chacónnal állhatott fel. (Kovács István ugyebár szintén Atlantában, csak egy súlycsoporttal lejjebb lett aranyérmes.) Mindez azért is érdekes, mert az atlantai elődöntő volt az utolsó mérkőzés, amelyet Mayweather elveszített: a rögtön az olimpia után induló profi karrierjének mérlege 47 győzelem, döntetlen és vereség nélkül.
Makulátlan mérlege miatt tehát talán neki van több vesztenivalója a meccsen, igaz, a többség őt is tartja az esélyesebbnek, a fogadóirodákban 1,5- es körüli szorzót kínálnak a győzelmére.

 

MANNY PACQUIAO
Akiért a bűnözők is odavannak
Bár az ütközet hivatalos bejelentését februárban világraszóló öröm fogadta, néhányan azért hozzátették, igazság szerint ennek a csatának nagyjából 5 éve kellett volna létrejönnie. Mondják ezt főként azért, mert Manny Pacquiao talán már túl van karrierje csúcsán. Hiába fiatalabb ugyanis 1 év 9 hónappal riválisánál, szakértők szerint az évek sokkal jobban fognak rajta: ez mozgékony, agresszív küzdőstílusából is adódik, ráadásul 17-tel több profi mérkőzése van, ami szintén nem múlik el nyomtalanul.
A 100 milliós Fülöp-szigetek leghíresebb szülötte 16 évesen hagyta el családját, hogy Manilába költözve bokszolónak álljon. Első szervezett összecsapásáért átszámítva alig 2 dollárt kapott – a jövő hétvégén ennek 40 milliószorosa üti majd a markát. Hazájában már 2003-ban megválasztották az Év Emberének, amelyen annyira felbuzdult, hogy rövidesen politikai pályára lépett. 2010-ben saját mozgalma élén kongresszusi képviselő lett, 2013-ban pedig újra is választották.
Törvényhozói munkája révén ma is odahaza él, de egyébként se felejtette el, honnan jött. Bevételeiből rendszeresen fordít az országot gyakran sújtó tájfunok károsultjainak, és az áldozatok családjainak megsegítésére. Ennek is köszönhetően a Fülöp-szigeteken páratlan népszerűségnek örvend, mérkőzései alatt túlzás nélkül a fél ország a képernyők előtt ül. Helyi rendőrök számolnak be rendszeresen arról, hogy Pacquiao meccsei alatt sosem hívják őket sehova, ami nem is csak egy legenda: statisztikailag kimutathatóan csökken a bűnözés azokban az órákban, amikor a népszerű videojáték után Pac-Mannek hívott sztár ringbe lép.

Címkék: boksz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!