Eljött a mérkőzés, ami már nemcsak Amerikában, hanem a világ többi pontján, így Magyarországon is egyre többeket ültet a képernyő elé: itthoni idő szerint hétfőn 0.30-tól rendezik a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) döntőjét, azaz a Super Bowlt.

 
 

A találkozót, ahol a körítés szinte már fontosabb, mint maga a játék, és amely évről évre döntögeti a nézettségi csúcsokat. Nem csoda, hogy a meccs szüneteiben futnak a világ legdrágább reklámjai, idén egy 30 másodperces hirdetésért 5 millió dollárt, azaz átszámítva mintegy 1,25 milliárd forintot kell fizetnie a cégeknek.

Show ide vagy oda, a főszereplőknek, azaz a fináléba jutó New England Patriots és Philadelphia Eagles játékosainak persze nagyon is az eredmény a lényeg. A favorit egyértelműen a New England, amely gárdánál a hét nagy kérdése volt, hogy az egyik legnagyobb sztár, Rob Gronkowski pályára tud-e lépni azok után, hogy a legutóbbi mérkőzésen egy ütközésnél agyrázkódást szenvedett.

Nos, a válasz igen, és akik kicsit jobban megismerik a karrierje során számos sérülésen átesett játékost, nem is nagyon csodálkoznak ezen. A 28 éves, mindig vidám klasszisnak nemrég „Én, Gronk” címmel magyarul is megjelent önéletrajzi könyve, amelyből kiderül, négy fiútestvér mellett felnőve már korán hozzászokott az ütésekhez, fájdalomküszöbe így magasan van. Ha magunk elé képzeljük az öt srác által állandó „mozgásban tartott” lakást, nem nehéz belátni, Gronkowski a könyv elején miért a szüleinek mond köszönetet mindenért. Ha a mostani Super Bowlon ismét klasszis teljesítményt nyújt, különösen érdekes lehet a színfalak mögé nézni, milyen út vezetett a gyerekkortól az egyetemi éveken át az NFL trónjáig.


(Rob Gronkowski: Én, Gronk Ford. Bálint Mátyás G-ADAM Kiadó, 2017. 224 oldal)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!