Áttörésre várva. – „Új csapat – régi célok” Veszprémben, és „régi csapat – új célok” Szegeden. Nagyjából ezekkel a mottókkal vághat neki a két magyar együttes a férfi kézilabda Bajnokok Ligája hétvégén rajtoló új idényének.

 
Lékai Mátéra (pirosban) vezérszerep vár az első Bajnokok Ligája trófeájára hajtó Veszprémben - Fotó: Ina Fassbinder, AFP

Ami az előző kiírásban bronzérmes Veszprémet illeti, az „új csapat” kifejezés egyáltalán nem túlzás, hiszen, bár a bakonyiak legnagyobb sztárjaikat megtartották, a nyáron nem kevesebb, mint 11 játékos távozott – vagy épp vonult vissza, ahogy azt Iváncsik Gergő és Gulyás Péter tették.

Az érkezők oldalán eközben a francia Accambrayt, a norvég Tönnesent, a macedón Manaszkovot és a fiatal Győri Mátyást találjuk, míg Iman Dzsamali kölcsönből tér vissza a klubhoz. Sokak szerint azonban a legnagyobb fogást nem a játékosok között, hanem a kispadon kell keresni: Xavi Sabatét ugyanis Ljubomir Vranjes váltotta a vezetőedzői poszton. A szerb származású, de Svédországban született tréner 7 év után hagyta ott a német Flensburgot, amellyel 2014-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A játékosként világ- és Európa-bajnok irányító – aki a maga 165 centiméteres magasságával az időkéréseknél kissé furcsa látványt nyújt a kétméteres óriások között – tehát papíron tudja, mi a titka a legértékesebb kézilabdás trófea elnyerésének, amely a veszprémiek számára az a bizonyos „régi cél”. Vranjes elmondása szerint elsősorban a gárda sebességén akar javítani, hogy minél több gyors gól születhessen rendezetlen védelmek ellen. A fokozott tempó miatt az erőnlét és a frissesség szerepe idén még nagyobb lehet, nem is véletlen, hogy a Veszprém három idény után kiszáll a SEHA Ligából, hogy csökkentse az év közbeni mérkőzésszámot.

A magyar bajnokot egyébként egyelőre nem jegyzik a legnagyobb esélyesek között: a fogadóirodáknál a negyedik számú favoritnak számít a csapat, míg az Európai Kézilabda Szövetség honlapján közzétett erősorrendben csak a 7. helyre rangsorolták a mezőnyben. A szolidabb pozíció oka főként az izlandi Palmarsson hiánya, aki nyáron egy SMS-ben tudatta edzőjével, hogy nem kezdi meg a többiekkel a felkészülést, inkább már az idén Barcelonába igazolna.

A 20 fős keretben így irányító poszton csak Lékai Máté és Győri Mátyás maradt, rájuk hatalmas feladat hárul, ha a Veszprém zsinórban ötödik évben is el akar jutni a kölni Final Fourba.

Szegeden eközben az állandóság mellett tették le a voksukat, az előző évi csapat ugyanis szinte teljesen együtt maradt. Az orosz Zsitnyikov és az izlandi Sigurmannsson személyében két érkező azért akadt, előbbinek Skube, utóbbinak Källman tehermentesítésében lehet kulcsszerepe.

Juan Carlos Pastor az ötödik évét kezdi a vezetőedzői székben, és bár a csapat a kezei alatt évről évre mutatja a fejlődés jeleit, a legelső szezonban megszerzett EHF Kupaarany óta egyetlen címet sem nyert. Pastor egyelőre élvezi a vezetőség és a tulajdonosok bizalmát, de alighanem a nagy áttörés már nem várathat sokat magára. Csányi Sándor a szegediek elnökeként egy tavalyi sajtótájékoztatón például ígéretet tett a szurkolóknak, hogy az együttes a 2017/18-as idényben – azaz a most kezdődőben – bajnoki címet szerez és eljut a BL négyes döntőjébe. Az előző két évben a BL-negyeddöntő összejött, vagyis innen már csak egy – bár nem olyan apró – lépés lenne a kölni szereplés. Az első nagy erőpróbára nem kell sokat várni, a nyitófordulóban ugyanis vasárnap 19.30-tól a többek között Kirill Lazarovval erősödött Nantes otthonában játszik a Szeged.


70 
tétmérkőzést játszott az előző idényben a Veszprém. A SEHA Ligából való kiszállással a terhelés idén jelentősen csökken majd.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája 

A csoport
Barcelona (spanyol)
Vardar (macedón)
Löwen (német)
Szeged
Nantes (francia)
Plock (lengyel)
Zágráb (horvát)
Kristianstad (svéd)


B csoport
PSG (francia)
Veszprém
Kielce (lengyel)
Kiel (német)
Flensburg (német)
Celje (szlovén)
Brest (fehérorosz)
Aalborg (dán)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!