Szennyezett vizek, betegséget terjesztő szúnyogok – baljós előjelek kísérik az augusztusban kezdődő riói olimpia szervezését. Az Egészségügyi Világszervezet válságstábot állított fel, a magyar csapat orvosa megnyugtat és „egyéni szúnyogvédelemről” beszél.

  <h1>Zika-vírus fenyeget Brazíliában , a felvétel Recifében készült - Forrás: Profimedia</h1>-
  <h1>Szennyezett öböl</h1>-

Zika-vírus fenyeget Brazíliában , a felvétel Recifében készült - Forrás: Profimedia

- – Kép 1/2

Egyre gyorsabb ütemben terjed Dél-Amerikában a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus. A héten már több, a kontinensről visszatért európai beteg szervezetében is kimutatták a kórokozót.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön válságstábot állított fel a betegség miatt, és hétfőn döntenek arról, hogy globális fenyegetésként kezeljéke a vírust. A helyzetet bonyolítja, hogy bár becslések szerint körülbelül 1,5 millió ember már elkapta a kórt, pontos adatok nincsenek, mert sok esetben tünete sincs a fertőzésnek. A betegség a terhes anyák magzataira a legveszélyesebb: a kór úgynevezett kisfejűséget okoz (a csecsemők koponyája és agya nem tud rendesen kifejlődni).

Ezért Brazíliában az orvosok azt javasolják a nőknek, hogy a járvány terjedése alatt – vagyis egyelőre meghatározatlan ideig – ne essenek teherbe.


Nem bizonyított kapcsolat

A versenyekre készülő olimpikonok esetében ugyanakkor nem ez a fő probléma. A Zika a jelenlegi ismeretek szerint egy hét alatt elmúló enyhe lázat, kötőhártyagyulladást és viszketést okoz. Ez nem hangzik vészesen, ám a versenyzők teljesítményére negatív hatással lehet, ha nem sikerül megoldást találniuk a brazil hatóságoknak a vírus terjedésére.

Arról nem is beszélve, hogy tudósok összefüggést látnak a Zika és az egyre szaporodó Guillain-Barre szindrómás megbetegedések között. A Guillain-Barre egy nagyon súlyos idegrendszeri megbetegedés. A Zikával kapcsolatos ismerethiányt jól mutatja, hogy Margaret Chan, a WHO igazgatója is elismerte: sem a születési rendellenességekkel, sem az idegrendszeri megbetegedéssel nem bizonyított a kapcsolat, de a helyzet „aggodalomra ad okot”.


Egyéni szúnyogvédelem

A legfőbb probléma, hogy a betegségnek egyelőre nincs ellenszere.

Egy vakcina kifejlesztése amerikai tudósok szerint akár egy évtizedet is igénybe vehet, így nem marad más védekezés, mint a szúnyogháló és a rovarirtó szerek. „A betegség ellen nem igazán tudunk készülni olyan formában, hogy beveszünk valamit, és akkor nem kapjuk el. Úgy néz ki, hogy bizonyos mértékben mindannyian ki leszünk téve a vírusnak. Tartottunk már megbeszélést a riói egészségügyi előkészületekről klímaszakértő, infektológus részvételével, és arra jutottunk, hogy meg kell oldani az egyéni szúnyogvédelmet, mindenkinek gondoskodnia kell arról, hogy mindig be legyen fújva szúnyogriasztóval” – mondja dr. Téglásy György, a Sportkórház főorvosa, a válogatott kereteket ellátó szolgálat igazgatója. Azt ő is elismeri, hogy valóban más előkészületeket igényel, ha a világverseny nem Európában vagy az USA-ban van. Már Peking előtt is készültek arra, hogy Ázsia hepatitisszel sűrűbben fertőzött, de a sokat utazó sportolók általában be vannak oltva azok ellen a betegségek ellen, amelyekre létezik vakcina. Brazíliában a csapvíz szennyezettsége okozhat még problémát, ezért arra is felkészítik a sportolókat, hogy figyeljenek oda, mit esznek meg vagy éppen mivel mosnak fogat.

Ha mégis beüt a krach, és a sportoló beteg lesz, fontos, nehogy doppinglistás gyógyszerrel kúrálják magukat. Ez azonban dr. Téglásy György szerint nem fordulhat elő, hiszen egy olimpián a versenyzők csak olyan gyógyszert vesznek be, amelyet a csapat magával vitt, ezek pedig mind engedélyezett szerek. Mivel egyelőre úgy tűnik, hogy a Zika viszonylag enyhe lefolyású, ezek a gyógyszerek várhatóan elégnek bizonyulnak – mondja a csapatorvos.


Pedig megígérték

Az olimpia szervezői azzal próbálják nyugtatni a nemzetközi közvéleményt, hogy a versenyhelyszíneket mindennap ellenőrök járják be, és megkeresik azokat a kisebb állóvizeket, ahol a Zikát terjesztő szúnyogok szaporodhatnak.

Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy Rióban augusztus és szeptember téli hónap, vagyis a jelenleginél sokkal szárazabb és hűvösebb lesz az idő, ami nem kedvez a rovaroknak.

Összességében Brazíliában várhatóan nagyobb egészségügyi kockázatnak lesznek kitéve a sportolók.

Ott van például a Guanabara-öböl vízminőségének problémája. Itt rendezik majd a vitorlás versenyeket. Tavaly júliusban egy vizsgálat kimutatta, annyira magas a vírusok és baktériumok koncentrációja a vízben, hogy ha a vitorlázók szervezetébe csak három teáskanálnyi bekerül, 99 százalék eséllyel megbetegednek. A tesztversenyek során Erik Heil német vitorlázó például olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni. A szervezők még szeptemberben azt ígérték, az olimpiára rendben lesz a víz minősége, de azóta nem sokat javult a helyzet. Január közepén a környezetvédők két tonna elpusztult halat találtak az öbölben, amelyek a magas szennyezettség miatt döglöttek meg. Hasonlóan rossz a helyzet az öbölhöz közeli evezős és kajak-kenu helyszínen, a Rodrigo de Freitas lagúnában, ahol az USA evezős csapatának 13 tagja betegedett meg egy nyári tesztversenyen. Ehhez nem is kellett vizet nyelniük: az orrukba és a szájukba spriccelő cseppek napokra ledöntötték őket a lábukról, és a vízminőség azóta sem javult érdemben.

Október óta legalább 3893 zikás esetet regisztráltak Brazíliában, pedig még január közepén is csak 3500-ról volt szó. Ezzel összefüggésben a brazil egészségügyi minisztérium több mint 3700 mikrokefáliás betegséget, vagyis kisfejűséget diagnosztizált csecsemőknél 2015 kezdete óta, az elmúlt 13 hónapban. Összehasonlításképpen: 2014-ben csupán 147 ilyen eset vált ismertté.

 

3 teáskanál
a fertőzött vízből elég a súlyos
betegséghez

 

Az USA járványügyi hatósága azt javasolja, hogy terhes nők ne utazzanak Brazília mellett Kolumbiába, El Salvadorba, Francia Guyanába, Guatemalába, Haitira, Hondurasba, Martinique-ra, Mexikóba, Panamába, Paraguayba, Suriname-ba, Venezuelába és Puerto Ricóba se. Emellett egyre több légitársaság – Delta, a United Airlines, az Air France és a British Airways – jelenti be, hogy visszatérítik a Dél-Amerikába szóló jegyek árát a terhes nőknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!