A 18 éves Péni István sportlövő az olimpiára készül

 
Péni István

A Péni családban régóta mindennapos dolog a fegyverhasználat. Az édesapa, idősebb Péni István Európa-bajnok futócéllövő, az édesanya, Lencz Erika, korábban szintén válogatott sportlövő, jelenleg edzősködik. Fiuk, a 18 éves Péni István nemrég az azerbajdzsáni Gabalában zajló Világkupa-versenyen a légpuskások 10 méteres selejtezőjében csak egy tizeddel maradt le a döntőről, de így is olimpiai kvótát érő helyen zárt. Az ifjúsági olimpián 10 méteres légpuskaszámban vegyes csapatban aranyat, egyéniben bronzérmet nyert fiatal versenyző Nanjing után Rióban is szeretne bizonyítani.

– Nekem nem volt nehéz a sportágválasztás, hiszen szinte a lőtéren nőttem fel. 11 éves koromban indultam először versenyen, és az év végén már korosztályos országos csúcsot lőttem légpuskában – mondta lapunknak Péni István.

– Nem csak légfegyverrel, hanem kisöbű puskával is a legjobbak közé tartozik. Melyik áll közelebb a szívéhez?

– Mindkettőt szeretem, de mint minden sportlövőnek, a golyós puska az igazi, viszont egyelőre a légpuskával vagyok eredményesebb.

– Magyarországon az ötödik olimpiájára készülő Sidi Péter világ- és Európa-bajnok számít az etalonnak. Legyőzte már?

– Ez szerencsére több versenyen is sikerült, ha még nem is vagyunk egy szinten, úgy érzem, egyre közelebb kerülök hozzá.

– A lövészetben nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan is a topon kell lenni.

– A mentális felkészülésre nagy hangsúlyt kell fektetni, de a fizikai állóképességet is komolyan kell venni, hiszen például a kisöbű puska hét és fél kiló. Hetente három- négy napon erőnléti edzésem is van.

– Naponta háromszor edz, és mintegy négyszáz lőszert használ el. Emellett a hobbija is „fegyveres”, úgy hírlik, szeret vadászni.

– Régen a nagypapámmal, mostanában édesapámmal járok vadászni, de igazán most kezdem el, nemrég tettem vadászvizsgát.

– Mi volt az eddigi legnagyobb trófeája?

– Egy őzbak.

– Milyen reményekkel készül Rióra?

– Egy biztos, ott nem szeretnék bakot lőni.

Címkék: sportlövészet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!