Vasárnap 20.30-kor az oroszok elleni győri találkozóval kezdi szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon.

 
Fotó: Kovács Anikó, MTI

Az A-jelű csoportban még az olimpiai bronzérmes spanyolok, valamint a lengyelek szerepelnek, akikről egyelőre kevés szó esik, ám a tavalyi világbajnoki 4. helyük után azért hiba lenne leírni őket.

Nem túl könnyű tehát a csoport, ám a mieink ága még ennél is nehezebb: a középdöntőben (ehhez a kvartett első három helyén kell végezni) ugyanis a papírforma szerint a norvég, dán, román trió jön szembe, immár Debrecenben.

Németh András szövetségi kapitány együttesének célja azonban, hogy Győr és Debrecen mellett a harmadik rendező városba, azaz Budapestre is eljussanak. És bár az 5-6. helyére zajló találkozónak is a főváros ad otthont, valójában – Görbicz Anita és Zácsik Szandra hiányában is – mindenki a legjobb 4 közé jutást várja a csapattól. Ehhez a megmaradt húzóemberek, mindenekelőtt a csapatkapitányi tisztséget is megkapó Tomori Zsuzsa (képünkön) és a Görbiczet pótolni igyekvő Szucsánszki Zita mellett több fiatal, kevés nemzetközi rutinnal rendelkező játékosnak, így a hatalmas lövőerejű, de egyelőre gyakran bátortalan Planéta Szimonettának, a mindössze 18 éves irányító Tóth Gabriellának vagy a keret egyetlen igazi balszélsőjének, Erdősi Ildikónak is bizonyítania kell.

A szerb női válogatott a hazai közönség – és a nem épp ellenséges játékvezetés – mellett két éve az Eb-n 4., majd a tavalyi, szintén saját rendezésű vb-n 2. lett, márpedig a mostani magyar keret a hiányzók ellenére is lehet olyan erős, mint déli szomszédainké volt, így talán van ok bizakodni. Márpedig a jó szereplés azért is fontos, mert az Európa-bajnok kvótát vált a riói olimpiára, míg az ötkarikás játékokat megelőző selejtező-tornára további két helyet osztanak ki a december 21-én záruló torna végeredménye alapján.

Címkék: kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!