Végre lehetett örülni. Még ha csak egy kicsit is. Dárdai Pál újratervezett válogatottja 1-1-es döntetlent játszott a románokkal Bukarestben. 45 ezer fanatikus néző az első félidőben még a román vezető gólnak örült, a 82. percben viszont már a 3500 magyar lendítette magasba a karját Dzsudzsák szabadrúgásgólja után.

Gólöröm - Dzsudzsák Balázs a szabadrúgásgól után

- – Kép 1/4

A magyar csapat – különösen a második félidőben – nem játszott rosszul. A lényeg, hogy az északírek elleni zakó után is megmaradt az esély, hogy kijussunk a 2016-os Európa-bajnokságra.

"Pokoli hangulatban" címmel munkatársaink összeállítást készítettek a meccs botrányos előzményeiről, a szombaton kora estig történtekről.

Pokoli hangulatban

Bukarestet sok mindenért lehet szeretni és nem szeretni, kezdve a Ceaușescu-rezsim omladozó hagyatékaitól a Bulevardul Uniriin át, egészen az impozáns látványt nyújtó Diadalívig.

A 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjére érkező magyar újságírókat viszont egészen más látványosság izgatta: a szombati meccs helyszíne, a National Aréna. Az egyébként tényleg csudaszép stadiont 2011-ben adták át, 2012-ben Európa-liga döntőt játszott itt az Atlético Madrid és a Bilbao (előbbi nyert 3-0-ra), tavaly tavasszal pedig ugyanitt, ugyanilyen arányban páholták el legjobbjainkat. Szóval az előjelek nem tűntek biztatónak 24 órával a szombati meccs előtt.

Az újságíró azért újságíró, hogy optimista legyen, tehát nézzük, mi szól mellettünk? Új a szövetségi kapitány, az új impulzusok miatt talán a játékosok is felpörögtek; visszatért Szalai Ádám, a csapat még elég harapós, bár tegyük hozzá, minden frissen debütáló kapitánynál így megy ez.

Ez az elszántság már pénteken este is látszott a magyar válogatott tagjain. A mérkőzés helyszínén tartott edzésen Dárdai Pál a lehetőségekhez mérten meghajtotta a fiúkat, akik szemmel láthatóan örömmel hajtottak végre minden gyakorlatot. Ráadásul a szövetségi kapitány hangsúlyozta: masszív csapatot láthatunk majd a National Arénában. Támadni, sőt letámadni fogunk, így szolgálva a magyarokat buzdító több ezer, Bukarestbe zarándokoló drukkert.

A nap kérdése az volt, tudnak-e kulturáltan viselkedni honfitársaink a román fővárosban? Abban a fővárosban, amelyet legutóbbi látogatásuk alkalmával kissé „szétkaptak.” Pénteken sem indult túl jó előjelekkel a romániai túra, hiszen a hírek szerint egy fiatal szurkoló kezében felrobbant egy hanggránát, ami súlyos sérüléseket okozott.

A román sajtó egyébként az év legjobban várt meccsének nevezte a magyarok elleni Eb-selejtezőt, nem csoda, hogy az összes jegy már jóval a találkozó előtt elkelt, vagyis telt ház várta a pályára lépő csapatokat (egy jellemző főcím az egyik napilapból: Háború!) Az általunk megkérdezett szurkolók szerint benne van a pakliban, hogy a hazaiak nagyon simán átlépnek rajtunk, de az sem elképzelhetetlen, hogy a magyarok magabiztossága a kapitányváltás után egy nagyarányú győzelemben mutatkozik meg. Pesszimista románok? Nocsak.

Victor Piturcă szövetségi kapitány a pénteki tréningen a tizenegyeseket is gyakoroltatta fiaival, vagyis a hazaiak arra számítottak, indulatoktól sem lesz mentes a szombat esti selejtező. A románok egyébként attól is tartottak, hogy a lelátón sem lesz nyugodt a hangulat, mivel a háromezer magyar szurkolóra majdnem ötvenezer román szimpatizáns jut.

Persze, mindenki tudta, hogy mindenki akkor járna jól, ha nem lenne atrocitás a meccs előtt, alatt és után, hiszen a románok és a magyar szövetséget is elmarasztalta az UEFA az utóbbi időben, vagyis egy újabb kihágás komoly büntetést vonna maga után. A derék magyar atyafiakat egyébként bő egy órán át várakoztatták a bukaresti pályaudvaron, majd az előre felállított kordonok között, egyesével engedték ki őket. Mindenkit megmotoztak a rohamrendőrök, a ruházatukat és a csomagjaikat is nagyon alaposan átnézték. Egy internetes portál szerint a román titkosszolgálat magyarul beszélő munkatársai szétszóródtak és keveredtek a magyar szurkolói csoportokkal. Fő az elővigyázatosság.

A szombati nap legdurvább incidense egyébként – legalábbis a meccs előtt – az a szórólap volt, amelyre a magyar zászlót fejjel lefele nyomtatták. A román szövetség nem kommentálta az esetet, de elhatárolódott tőle.

Persze, nem ezen múlik!

A mérkőzés délelőttjén rendeztek egy másik román–magyart is: a két ország újságírói kispályán néztek farkasszemet egymással, és igazán élvezetes meccset játszottak. Az eseményen megjelent a Román Labdarúgó Szövetség elnöke, Răzvan Burleanu is, aki kérdésünkre elmondta, magyar stadionépítési hullámnak hosszú távon meglesz a hatása, hiszen ezzel fejlődhet a futball hazánkban, és a válogatottunk is egyre jobb lesz.

Persze viccesen azért hozzátette, az Eb-selejtezőt ismét a románok nyerik 3-0-ra.

Gabriel Oprea román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes a belügyminisztériumban tartott rövid tájékoztatót arról, hogy Csíkszeredában magyar szurkolókat bírságoltak meg rendbontás miatt. A dél-romániai Comarnicnál magyar szurkolók egy román állampolgárokat szállító kisbusz ablakát törték be, mondta Oprea. A belügyminiszter nem közölte, milyen szankcióval sújtották őket, de közölte, hogy azonosították a szurkolókat, és alkalmazni fogják ellenük a törvényes előírásokat. Oprea szerint két román szurkolót is megbírságoltak a bukaresti Északi-pályaudvaron petárdázás miatt, értesült az MTI.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!