„Na, a Liverpool biztosan venni fog egy kapust a nyáron” – jegyezhették meg sokan a májusi Bajnokok Ligája-döntő alatt, ahol Loris Karius két elképesztő, és végzetesnek bizonyuló potyagólt kapott.

 

Bár a német hálóőrről azóta kiderült, agyrázkódása volt a találkozón, és talán ez vezetett a hibákhoz, a bevásárlás nem maradt el: pénteken vált hivatalossá, hogy az angol klub 62,5 millió euróért (átszámítva mintegy 20 milliárd forintért) szerződtette az AS Romától a brazil Alissont. Kapusért ekkora összeget még sosem adtak ki, a korábbi csúcstartó Gianluigi Buffonért 2001-ben 52 millió eurót fizetett a Juventus a Parmának. Igaz, ha az inflációt is számításba vesszük, még mindig Buffon a legdrágább, hiszen a 17 évvel ezelőtti 52 millió ma nagyjából 70 milliónak felelne meg.

Hogy a Liverpool mennyire jár jól Alissonnal, majd kiderül, a rómaiak mindenesetre nagyon jó üzletet csináltak vele, 2016-ban ugyanis „mindössze” 8 millió euróért vették, azaz két év után csaknem nyolcszoros áron adtak túl rajta. Az árfolyam-növekedés persze nem is véletlen, a mögöttünk hagyott idényben ugyanis kiválóan védett, oroszlánrészt vállalt a Roma elődöntőig tartó BL-menetelésében, amivel sok nagy csapat figyelmét felkeltette – a hírek szerint a Pool a Real Madrid és a Chelsea orra elől tudta elhappolni. A 25 esztendős Alisson a nemrég véget ért világbajnokságon a brazilok első számú kapusa volt, az öt mérkőzésből pedig hármat kapott gól nélkül hozott le.

A Liverpool egyébként néhány hónapja a védők között is megdöntötte az átigazolási csúcsot: a holland Virgil van Dijkra télen 85 millió eurót költöttek. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Alisson már a negyedik érkező ezen a nyáron (Xherdan Shaqiri, Naby Keita és Fabinho után), úgy fest, hogy a korábban – a két manchesteri csapathoz vagy épp a Chelsea-hez mérve – nem annyira a pénzszórásukról ismert Vörösök ezúttal alaposan belehúznak.

Mivel ennyi pénzért nem szokás a kispadra igazolni játékosokat, több mint valószínű, hogy a legfontosabb találkozókon (bajnokság, BL) Alisson védi majd a liverpooliak kapuját. Jürgen Klopp vezetőedző viszont a hírek szerint Karius kezét sem akarja végleg elengedni, szeretné, ha a fiatal német kapus a klubnál maradna és ott jutna túl mostani mélypontján, így várhatóan az angliai kupatalálkozókon lehetőséghez jut majd.

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!