Lassan nyugszanak meg a kedélyek Egyiptomban azok után, hogy szerdán legkevesebb 73 ember vesztette életét a Port-Szaídban rendezett Al-Maszri–Al-Ahli labdarúgó-mérkőzést követően kitört tömegverekedésben. A helyi szurkolók rátámadtak vendég drukkerekre, akik szerint a rendfenntartók direkt nem avatkoztak be, így akarták megbosszulni, hogy az Al-Ahli tábora tevékeny szerepet játszott a Mubarak elleni megmozdulásokban.

 
Port-Szaíd bővítette a futballtragédiák sorát

A port- szaídi katasztrófát követően Kairóban és Szuez városában voltak összecsapások a szurkolók és a rendőrök között. Az Al-Ahli játékosai közül sokan bejelentették, hogy soha többé nem lépnek pályára.

„Ez volt a labdarúgás fekete napja” – mondta a FIFA elnöke, Sepp Blatter. Sajnos azonban az ilyen tragédia korántsem egyedülálló, az elmúlt tizenöt évben ugyanis több mint tíz halálos stadionbaleset történt Afrikában, amelyekben legalább 300-an haltak meg. A túlfűtött szurkolói indulatok mellett sokszor a lelátók korszerűtlen állapota, a megfelelő számú és képzettségű rendőri és orvosi stáb, valamint a vészforgatókönyvek hiánya vezet a rengeteg halálos áldozathoz. A kontinens történetének legsúlyosabb tragédiája is a mostani esethez hasonlóan a huliganizmus és a szervezők felkészületlenségének együttese miatt következett be. 2001. május 9-én Ghána fővárosában, Accrában egy bajnoki mérkőzés után a csalódott vendégdrukkerek székeket és üvegeket kezdtek dobálni a pályára. A rendőrök könnygázzal igyekeztek megfékezni őket, pánik tört ki és 127-en meghaltak. Más földrészeken láthatunk jó példákat: a nagyobbnál nagyobb tragédiák hatására Európában és a gazdagabb dél-amerikai országokban szigorú intézkedéseket hoztak, amelyek a mai napig garantálják például az angol szurkolók teljes biztonságát. 

 

A leghírhedtebb stadionkatasztrófák

1955 Nápoly–Bologna: 152 halott
1964 Peru–Argentína, Lima: 318 halott, 500 sérült
1968 River Plate–Boca Juniors, Buenos Aires: 74 halott, 150 sérült
1982 Szpartak Moszkva–Haarlem, UEFA-kupa, Moszkva: hivatalosan 66, egyes becslések szerint több mint 300 halott
1985 Liverpool–Juventus, BEK-döntő, Brüsszel: 39 halott, 400 sérült
1989 Liverpool–Nottingham Forrest: 96 halott
1996 Guatemala–Costa Rica, Guatemalaváros: 84 halott, 150 sérült

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!