Két évig tartó szabadságvesztéssel sújthatók szeptembertől a futballhuligánok Magyarországon. A sportrendezvényekről nemcsak a helyszínen, hanem az odautazás, illetve a hazaút alatt randalírozókat is kitilthatják – döntött az Országgyűlés, bűncselekménnyé nyilvánítva a sporthuliganizmust. Tilta­kozásul egyes szurkolói csoportok szervezetten, idő előtt távoznak az NB I-es mérkőzésekről.

 
Két évig tartó szabadságvesztéssel sújthatók szeptembertől a futballhuligánok Magyarországon

Az európai hatóságok már hosszú évek óta börtönbüntetéssel, meccsektől való eltiltással próbálják több-kevesebb sikerrel megfékezni a huligánokat.

A kép vegyes. Franciaországban bírósági döntés nélkül is kitilthatnak a sporteseményekről minden olyan személyt, akinek viselkedése veszélyeztetheti a közrendet. Három évre kerülhet hűvösre, aki késsel, vagy pirotechnikai eszközzel lép be a stadionba. Nagy-Britanniában akár tíz évre is kizárhatják a rendbontókat. A notórius ultrákat még a külföldön játszott meccsektől is eltilthatják. Németországban stadionlátogatási tilalom rendelhető el, amelyhez az is elég, ha rendzavarásra gyanakszanak. Az eltiltás legfeljebb három év lehet. Az olasz pályákon ma már csak személyazonosságot igazoló okmánnyal lehet névre szóló jegyet venni. Néhány országban a problémás szurkolókkal kapcsolatos információkat adatbázisokban tárolják. Németországban a rendőrségen belül egy „klublátogató osztálynak” hívott részleg dolgozik, feladata, hogy „felderítő tevékenységet” folytasson a csapatoknál, elemezze a drukkerek viselkedését, azonosítsa a legelszántabb és legdurvább egyéneket. Németországban és Hol­landiában általános iskolásoknak tartanak előadásokat, hogy megakadályozzák a huliganizmus újratermelődését. Nagy-Britanniában az újságok szégyenfalként működnek. Hollandiában a börtönviselt szurkolókat a futballklubok alkalmazzák: a mérkőzések alatt az egykori rendbontók figyelnek a balhés szurkolókra.

Spanyolországban is maguk a klubok vették vállukra a terhek egy részét. Saját erőforrásból küzdenek a huliganizmus ellen, amióta pluszpénzbe kerül, ha túl sok egyenruhást kell kivezényelnie a rendőrségnek. A szomszédos Ausztriában kitilthatják a nézőtérről a rendbontókat, a rendőrségi eljárás leggyakrabban pénzbírsággal végződik. A rendőrségi szakértők név szerint ismerik az ultrákat.

Á. D.

 

Hollandiában az év végig elkészülő jogszabályok enyhítenek a stadionok környékén a mérkőzések idejére bevezetett tömegközlekedési korlátozásokon, így több jegyet tudnak majd eladni. Az új szabályozás az ismert huligánok elleni fellépésre helyezi a hangsúlyt, miközben csökkentik az általános korlátozásokat. A holland hatóságok azután döntöttek a célzott jogszabályok bevezetéséről, hogy az elmúlt években visszaszorult az országban a meccsekhez köthető erőszak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!