Egy sikeres év utolsó nemzetközi megmérettetésére, a jövő héten Dániában sorra kerülő rövidpályás Európa-bajnokságra tartanak úszóink.

 
Cseh Laci is ott lesz (Fotó: Balogh László, Reuters)

Ott lesz Hosszú Katinka, aki idén két aranyérmet szerzett a barcelonai világbajnokságon, emellett több világcsúcsot úszva fölényesen nyert a rövidpályás Világkupa-sorozaton, és akit a napokban Európa legjobb úszónőjének választottak, Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás világbajnoka, a férfiak listáján Európa második legjobb úszója, és Cseh László, aki a vb-n fantasztikus hajrával lett a 100 méteres pillangó ezüstérmese.

Kiss László szövetségi kapitány lapunknak elmondta, 25 fős csapattal utaznak, a nőknél 11, a férfiaknál 14 versenyző képviseli színeinket. Kiemelte, hogy ezen a versenyen sok olyan fiatal kap lehetőséget, aki az ifjúsági Európa- és világbajnokságon már jól szerepelt, a cél, hogy a felnőttek világában is rutint szerezzenek, mert jövőre nemcsak ifjúsági olimpia, hanem felnőtt úszó Európa-bajnokság is lesz. Hiányzik a csapatból Kapás Boglárka, akinek az influenza a szemére húzódott, szerencsére már jobban van, de még nem versenyezhet, Jakabos Zsuzsanna pedig egy válloperáción esett át, ő legkorábban januárban kapcsolódhat be az edzésekbe.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a „legelfoglaltabb” versenyzőnk, a kapitány így válaszolt: „Azt hiszem, nem árulok el titkot, hogy Hosszú Katinka, aki az időrendtől is függően akár 10 számban is indulhat, de ez majd ott dől el. Katinka nagyon szeret úszni, és hallatlanul jól motiválja, hogy a férje az edzője. Az pedig nagyon tetszik nekem, hogy bár a házasságával megkapta az amerikai állampolgárságot, Shane-nel együtt a magyar úszósport mellett tették le a voksukat. Gyurta Danit az összes mellúszószámra és a váltóra neveztük, szintén a helyszínen fog eldőlni, melyeken vesz részt. Cseh Laci (képünkön) is sokat vállal, 400 és 200 méter vegyesen, a 100 és 200 méteres pillangón, valamint a váltóban is rajthoz áll.”

Kiss László szerint nagyon erős lesz a mezőny, a világbajnokság után ebben az évben ez a legfontosabb verseny. „Mindent figyelembe véve 4-5 aranyérmet és jó néhány helyezést remélek.”

Végül arról is megkérdeztük a kapitányt, mit szól az amerikai Phelps visszatérési szándékához. A válasz ez volt: „Kicsit tamáskodó vagyok, ezzel a világklasszisok közül már többen megpróbálkoztak, de nem nagyon sikerült. Persze mindig lehetnek kivételek, és lehet, hogy ez a kivétel Phelps lesz, mert ő valóban rendkívüli egyéniség.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!