A szaltós gólörömök vagy épp az a jól eltalált kapáslövés a portugálok ellen.

 

De aki emlékszik az angol Fulham 2010-es Európa-liga-menetelésére, talán azt sem felejtette el, hogy a döntőbe jutás önfeledt ünneplése közben a magyar légiós a kamerába fordulva, élő adásban köszöntötte azokat, akik itthonról szurkoltak nekik: „Szevasztok, magyarok!” A minap aztán hivatalos Facebook-oldalán, ha nem is ezekkel a szavakkal, de lényegében ugyanezt üzente: 39 évesen befejezi karrierjét. Az indoklás aligha lepett meg bárkit: „a testem már többször jelzett az elmúlt időkben: elég” – írta, utalva az utóbbi években egyre gyakoribb sérüléseire.

Fentebb Gera labdarúgópályájának emlékezetes mozzanatait emeltük ki, de kár lenne elhallgatni, bizonyára akadnak, akiknek a züllött fiatalkor – és azt követő talpra állás – jut róla eszükbe. A játéktermek és a szipuzás világából, ahogy maga Gera számtalanszor kiemelte, Jézus Krisztusnak és a Hit Gyülekezetének köszönhetően talált vissza önmagához és a futballhoz. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem: Pécsről mindössze féléves NB I-es tapasztalat után igazolta le a Ferencváros, majd 2004-től jött egy évtized Angliában, végül újabb 4 év „levezetés” a Fradiban.

Nehéz eldönteni, melyik volt pályafutása legjobb éve, a klubkarrierjét tekintve talán a 2004/05-ös és a 2009/10-es jöhet szóba. Előbbi idényben a West Bromwich Albion színeiben egy internetes szaklapnál bekerült a Premier League álomcsapatába is, olyan klasszisok társaságában, mint Lampard, Robben, Rooney vagy Henry. Utóbbi szezon pedig a már említett Európa-ligafinálé miatt kívánkozik ide. A csúcs talán a Juventus elleni nyolcaddöntő volt, amelyet a Fulham az idegenbeli 3-1-es vereség után fordított meg egy 4-1-es diadallal, amelyből Gera 2 góllal vette ki a részét. A cseresznye végül nem került fel a tortahabra, a döntőben a Forlán vezette Atletico Madrid hosszabbítás után 2-1-re nyert.

A válogatottban 2002-ben Gellei Imre kapitánysága idején mutatkozott be, még abban az évben San Marino ellen a félidőben beállva mesterhármast jegyzett. Egészen 2017-ig, egy rövid időszakot leszámítva, amikor az Erwin Koemannal való szóváltás után lemondta a szereplést, végig alapember volt. Király Gáborral vagy Juhász Rolanddal egyetemben egyike azoknak a focistáinknak, akik miatt sokan külön örültek a 2016-os Eb-re való kijutásnak, hiszen így a nagy válogatott torna sem maradt ki a pályafutásából. Ráadásul Franciaországba se epizodistának ment, a portugáloknak rúgott bombagólját a szurkolók a torna legszebb találatává választották. Kilencvenhét mérkőzéssel köszönt el a nemzeti együttestől, bár várhatóan egy búcsúmeccset még rendeznek neki.

Gera egyébként a napokban tette le az érettségit, ami anno a balhés gyerekkor miatt elmaradt, így már nincs akadálya, hogy edzői tanulmányokba kezdjen. Mostani búcsúsorai alapján úgy tűnik, érdekli is a dolog: „A focitól biztosan nem szakadok el. Hiszem, hogy valamiben segítségére tudok lenni labdarúgásunknak, a pályán kívül is.”

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!