Négy verseny, zsinórban 4 arany- és két ezüstérem. Így zárta a szezont az alig egy évvel ezelőtt, rendhagyó körülmények között alakult Sport Magic Budapest szinkronkorcsolya-csapat. A történet szokatlan: tavaly, nagyjából ilyen tájban néhány szülő puccsszerű gyorsasággal a kezébe vette a főként 10–14 éves lányokból álló csapat sorsát, s azóta több korosztályban is sikert sikerre halmoznak. Az újsütetű menedzsment nem csupán a csapat, hanem az egész sportág sikeréért és hazai elismeréséért is küzd. És nem mellesleg készül a csapat szülőkből álló „válogatottja” is.

 
Egy év alatt a csúcsra korcsolyáztak

 Kell-e ahhoz korcsolyatudás, hogy valaki – vagy valakik – sikeres szinkronkorcsolyacsapatokat működtessenek? A válasz: nem.

Legalábbis a rendhagyó módon alakult Sport Magic Budapest szinkronkorcsolyacsapat rövid, ám annál sikeresebb múltja már ezt bizonyítja. A többségében 10–14 éves lányok szülei egy éve határozták el, hogy kiveszik a gyerekeket a korábbi csapatból, és új egyesületet alakítanak. Nehéz döntés volt, hiszen a „szervezkedőknek” nem volt korcsolyás múltjuk, csupán annyi, amennyit a gyerekek edzésein elméletben magukba szívtak, ám abban biztosak voltak, hogy a korábbinál jobb, szervezettebb, sikeresebb működést akartak – emlékezett vissza Göndöcs Péter szülő, az egyik kezdeményező, a mostani csapat kommunikációs vezetője. Az új felállásban és másfajta rendszerben gondolkodó szülők nem lobbiztak a többi szülőnél és gyereknél a váltás mellett, csupán felvázolták a terveiket. Ennek lényege, hogy a lányok továbbra is keményen, de jókedvűen korcsolyázzanak egy olyan közösségben, ahová örömmel tartoznak. Jó néhány álmatlan éjszaka után mindenki meghozta a döntését, s az akkori csapatból 24 kislány és szüleik vállalták a bizonytalant.


Egyedül, légüres térben

A váltás nyár elején, vagyis már a jégszezon végén történt, így volt egy kis idő arra, hogy anyagilag, szakmailag és szervezetileg is összeszedje magát az újonnan alakult csapat, miközben zökkenőmentesen le kellett bonyolítani a nyári „száraz” szezont is, egyebek között a már korábban – még az előző vezetés által – meghirdetett edzőtábort.

És persze edzőket is kellett keríteni, méghozzá megbízható, jó szakembereket.

Nem volt egyszerű, de némi szerencsével, viszonylag rövid keresgélés után sikerült: egy éppen Budapesten élő magyar-francia profi jégtáncos edzőpárost sikerült megnyerni az ügynek. Már csak a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) szakmai meggyőzése és a csapat bejegyeztetése volt hátra, ám miután a MOKSZ elvárásait és előírásait is teljesítették, a Sport Magic Budapest nem sokkal a megalakulása után hivatalosan is zöld utat kapott. Ezután már „csak olyan apróságok” voltak hátra, mint megfelelő jégfelületet bérelni, és folyamatosan szervezni a két felkészülési helyszín között ingázó lányok menetrendjét, életét. Mindehhez azonban az anyagi biztonságot is meg kellett teremteni, hiszen központi támogatás híján csak magukra számíthattak.


A csapat és a lyukas garas

Sokan egy lyukas garast sem adtak volna az új formáció talpon maradásáért. Ők lepődtek meg a legjobban, hogy ma már ez az egyik legsikeresebb hazai csapat. Január óta két külön korosztályban négy nemzetközi versenyen vett részt, és összesen 4 arany- és két ezüstérmet söpört be. Zsinórban hármat is megnyertek, volt olyan, hogy mindkét korosztályú csapat felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ez elsősorban a vezetőedzőknek, a világhírű Holiday on ice egykori szólistájának, Maros-Zenezini Barbarának és férjének, a francia junior olimpiai ezüstérmes Zenezini Michaelnek és segítőiknek, Ascher Ágnes táncművésznek és Lőrinczi Krisztina csapatépítőnek köszönhető. Egy szakmai mentor, a francia szinkronkorcsolyások edzője is a „vállalkozás” mellé állt, a távolból rendszeresen konzultál az itthon dolgozó edzőkkel.


Küzdelem a „depóérzés” ellen

A szülőkből álló menedzsmentnek a lányok sikerén túl e látványos sportág megfelelő rangra emelése is a célja. Magyarországon méltatlanul lenézik ugyanis, amolyan depóként kezelik ezt a sportágat, miközben számos külföldi országban az egyik legnépszerűbb csapatsport, amely minden versenyével nézők ezreit vonzza a jégcsarnokokba.

Úgy tűnik, az új csapat ezt az akadályt is sikerrel veszi: néhány hónap alatt ötven teljesen kezdő gyerek jelentkezett korcsolyázni, és az edzők remélik, hogy közülük a legügyesebbek majd kedvet kapnak a formációs változathoz is – mondja a kommunikációs menedzser.Mivel a klubot szülők hozták létre, nem véletlen, hogy ők is szeretnének jégre lépni. Úgyhogy hamarosan szülőkből álló csapatot is csatasorba állítanak. Kezdetben inkább vicces volt, amint a már profin korizó gyerekek mellett csetlettek-botlottak, mostanra azonban már szintet léptek. Talán nem is nagyon sokára ők is versenyezni fognak, ha másképp nem, a többi szülői csapattal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!