Karaktergyilkossághoz hasonlítják a Hosszú Katinkát ért doppingvádat, amelyet a magyar úszószövetség visszautasított, és a magyarországi doppingvizsgálatokat végző csoport vezetője szerint nem kizárt, hogy a konkurencia áll a támadás mögött. Gyárfás Tamás az úszószövetség öt évre újra választott vezetője egy nyilatkozatában felemlítette, hogy a nemzetközi úszóvilágban az terjed, hogy a támadást Magyarországról sugallták.

 
Hosszú Katinka - Forrás: Profimedia

A Swimming World magazinban, amely az úszóvilág legtekintélyesebb szaklapjának számít, Casey Barrett azt fejtegette, hogy igénybe vesz-e segítséget sikereihez Hosszú Katinka. A kanadai Barrett pillangózóként olimpiai B-döntőig jutott, és úszást oktat New Yorkban. A szerző maga is elismeri, hogy semmiféle bizonyítéka sincs, Hosszú Katinka minden doppingtesztje negatív volt, de erről neki a hajdani NDK-s úszók jutottak az eszébe, akikről bebizonyosodott, hogy doppingoltak. Szerinte csak rá kell nézni Hosszúra, a testének átalakulására, figyelni kell regenerációs idejének rövidségére, a stabilan felfelé ívelő formájára. Barrett szerint nincs egyedül az úszóvilágban azzal, amit gondol, de mindenki csak beszél róla, ő viszont ki is mondja. Egy ismerősét idézi, aki szerint „meglepődni azon, hogy esetleg doppingol, éppen olyan, mint egy sztriptízbárban felháborodni a táncosok műmellén”. A szerző szerint a fordulópont a londoni olimpia volt, ahol négyszáz vegyesen kínai vetélytársa olyan utolsó száz gyorssal győzött, amely férfi versenyen is nyerő lett volna. Ettől Hosszú összetört, és a szerző azt sugallja, hogy ez volt a fordulópont.

Hosszú Katinka mindig is úgy beszélt Londonról, mint amely nagy hatással volt pályafutására, miután kudarcait azzal indokolta, hogy amerikai edzője gyakorlatilag nem foglalkozott vele. London után a fordulatot jelentette, hogy férje, Shane Tusap lett az edzője is, és merőben újnak számító elgondolásaik több szempontból is változást hoztak. Elgondolásuk szerint a versenyzés jelentheti akár magát az edzéseket, ezért is áll bizonyos időszakokban oly sok különböző számban rajthoz egy versenyen. Az utóbbi időben több jel is arra mutatott, hogy Hosszú sikerei, az év nő úszója cím, megelőzve az amerikai Ledeckyt, a rövidpályás világkupa sorozaton megkeresett egymillió dollár feltehetően nemcsak elismerést váltott ki. A Swimming World azzal védekezett, hogy Barrett cikke a véleményrovatban jelent meg, és ők mindig is fontos szerepet játszottak a dopping elleni harcban. Bizonyára az ügynek lesz folytatása, a kérdés, hogy mi.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!