Mesebeli történet színhelye Tatabánya, mesebeli főszereplővel, Massimiliano Carolettivel. Az olasz fiatalember, aki egymillió eurót fektet a harmadosztályú Tatabánya FC-be, a magyar-olasz pornócsillag Eva Henger férje. Az úriember amúgy filmproducerként dolgozik, soha semmi köze nem volt felnőttfilmekhez. Annál több a futballhoz.

 
Tatabánya FC. Hamarosan kiderül, milyen az olasz nyár - Forrás: Massimiliano Caroletti Facebook-oldala

Az olasz üzletember – a római Lazio rajongója – önjelölt marketingigazgatóként már a szombathelyi Haladáshoz is számos Lazio-játékost hozott volna, kár, hogy azok (pl. Emilson Cribari) néhány napnál tovább nem voltak hajlandók maradni.

Egy kivétel akadt: Tommaso Rocchi, az egykori válogatott játékos. Ő most, 38 évesen Tatabányára is követte Carolettit, ha már olyan „sikeres” időszakot tudhattak maguk mögött Szombathelyen: az egykor nemzetközi porondra esélyes Haladás – némi bírói segédlettel – bent maradt az NB I-ben. A korábbi sikeredző Artner Tamást, aki nem játsszatta Rocchit, egyszerűen eltávolították a klubtól.

Caroletti cége ellen Szombathelyen végrehajtást kért a NAV, világít rá a háttérre Pál T. Gábor, a nyugat.hu újságírója, aki szerint az olasz nem éppen békességben távozott a városból, egy kivételével összes játékosát elvitte. Caroletti évtizedek óta alsóbb osztályú futballcsapatok menedzselésével foglalkozik, az olasz San Doná, a Viterbese után most Tatabányán van, de meg nem erősített hírek szerint a szlovák Gabcikovóhoz is köze lehet.

A mesebeli történet másik szereplője az Olaszországban prostitúció elősegítése miatt elítélt, pincehelyi születésű Eva Henger, akinek kiterjedt kapcsolatrendszere van Magyarországon, főleg Győr környékén, ahol felnőtt. Nem véletlen, hogy a Tatabánya FC-t működtető társaságban többségi – 4,2 millió forintért 70 százalékos – tulajdont vásárló AGS-Sport 23 Kft.-t is Győrben jegyezték be. Sokan attól tartanak, hogy az olaszok érkezésével a fogadási maffia tette be a lábát Tatabányára (emlékeznek még a tavalyi Videoton– Haladás 7-0-s meccsre), de ezt az aggodalmat Caroletti nem osztja: szerinte a játékosok már letettek annyit az asztalra, hogy ne tegyék kockára a hírnevüket. Ma már a Tatabánya FC edzője is olasz, a Lazio volt játékosa, Bruno Giordano. Emellett hoztak 14 légióst, köztük a 2010-es világbajnokság egyik felfedezettjét, az olaszokat kiejtő, szlovák Kamil Kopuneket.

A magyar futball, akár a harmadosztály is – úgy tűnik –, még mindig vonzó. Az elmúlt két évtizedben megfordultak olasz futballbefektetők Magyarországon, nem nagy sikerrel: a Sopron kiesett és feloszlott, a sztárként idehozott Signori bundaügybe bonyolódott, a Honvéd majdnem kiesett. A Vác ki- és szétesett (lásd még Dunaújváros, Vasas). A Tatabánya öt forduló után 2 ponttal az utolsó előtti helyen áll az NB III-ban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!