„A hangulat szinte teljesen kiveszett a stadionokból” – hallhatjuk mostanság két különböző ország radikálisabb futballdrukkereitől is. A panasz hasonló, ám ami mögötte van, már nem is lehetne különbözőbb: Angliában mérkőzésenként átlagosan 40 ezren ülnek a lelátókon, igaz, a kritikus hangok szerint olyan csendben, mintha színházban volnának, miközben Magyarországon lassan nincs is senki, aki a helyszínen szurkolna.

 
Idehaza a drukkerek kriminalizálásával vádolják az MLSZ-t - a képen lila-fehér ultrák

Főleg ezen a hétvégén, amikor is 16 klub drukkerei teljes lelátói bojkottot hirdettek. Az eredmény már a forduló első meccsén megmutatkozott: Újpesten alig 500-an látták, ahogy a házigazda lila-fehérek 3-2-re legyőzik a Nyíregyházát. A szurkolótáborok vasárnap 15 órától közös tüntetést tartanak a Kossuth téren, mint hirdetik, „az MLSZ szurkolóellenes intézkedései”, azaz többek közt a kötelező regisztráció bevezetése és a pirotechnikai eszközök tilalma miatt.

Az NB I a mostani szezonban a nézőszámok tekintetében – is(?) – jó úton halad a történelmi mélypont felé. A mérkőzésekre átlagosan 2700-an látogatnak ki, mindezt úgy, hogy a Ferencváros új stadionja a szokottnál több nézőt vonzott – eleinte. Mostanra ugyanis a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, a zöld-fehérek utolsó hazai meccsét már alig 6000-en látták az új arénában, ami a 24 ezres befogadóképességet figyelembe véve csak negyedház. Ennél is aggasztóbb a helyzet a másik tízmilliárd forint feletti összegből készült stadionnál, Debrecenben. Ott a legutóbbi bajnokin 2300-an gyűltek össze, azaz nagyjából minden kilencedik széken ült valaki. A nyereséges üzemeltetés érdekében az illetékesek a tervezés fázisában 8-10 ezres átlagnézőszámmal kalkuláltak, szóval egyelőre ez sem tűnik az év beruházásának.

Ehhez képest az angol fanatikusok gondjai irigylésre méltónak tűnnek. A belépők ugyan méregdrágák (Arsenal-meccsre pl. 100 font, azaz csaknem 40 ezer forint alatt nem lehet kimenni), de az elsőtől a negyedik osztályig még így is jóformán csak örökölni lehet a bérleteket. A fanyalgók szerint viszont az atmoszféra – többek közt a korábbi tragédiák után hozott elengedhetetlen biztonsági intézkedések hatására – jócskán hagy kívánnivalót maga után. Ők pedig a „tüntetésnek” egy különös módját választották, a BBC ugyanis nemrég olyan angol szurkolókról írt, akik már a német Dortmund hazai bajnokijait látogatják rendszeresen. Egyikük elmondása szerint utazással, szállással és a belépővel együtt is olcsóbb egy ilyen hétvége, mint Angliában egy sima meccsjegy. Dortmundban pedig, alighanem különös tekintettel a büfésekre, örömmel fogadják a most már alkalmanként 1000 fős angol különítményt, akik a több mint 80 ezres Signal Iduna Park talán a világon is egyedülálló hangulatáért, valamint a Premier League-hez hasonlóan világszínvonalú Bundesliga-találkozókért a hírhedt balhés viselkedésüket is otthon hagyják.

Eközben a hazai ultrák, kiáltványuk szerint, világszínvonal helyett már „nemzetközileg is elfogadható eredményt elérő futballal” is elégedettek lennének – még ha ettől jelenleg messzebb is vagyunk, mint mondjuk Angliától Dortmund.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!