Kissé lagymatag hangulatban zárult a téli átigazolási időszak, igaz, így is sorra dőltek a rekordok és volt némi dráma is. A hangsúlyok a topligákról az olyan bajnokságokra helyeződtek át, mint a török, az orosz és a kínai – Brazília pedig ismét kiárusította használható játékosait az európai piacra. Kis futballpiaci körkép – a teljesség igénye nélkül.

 
David Beckham karrierjének új állomása Párizs

Világbéke Beckham módra

David Beckham egyetlen átigazolással boldoggá tette a Föld lakosságának jelentős százalékát. A PSG-drukkereket azzal, hogy a klubhoz igazolt a szezon végéig – Párizs miatt nyilván felesége, Victoria sem pityereg. A Manchester United-fanok szívét azzal melengette meg, hogy újból kijelentette: számára más klub nem létezik a szigetországban. Akkor már a keményvonalas City-drukkerek is megkedvelték kissé, amikor párizsi fizetését felajánlotta egy gyermekeket támogató alapítványnak – ám az első sajtótájékoztatója után hivatalosan is a világ legtökéletesebb férfijává lépett elő, amikor rászólt a beszélgetést irányító moderátorra: „Elnézést, de nem kérdezhetne végre az a hölgy? Olyan régóta jelentkezik.”

Orosz belügyek

A Premjer Ligában nem spórolnak, ha a hideg télben fel kell kissé forrósítani a hangulatot, így eshetett az, hogy az angol és az olasz bajnokság után itt muzsikálták el a legtöbb pénzt csütörtök éjfélig – 82,5 millió eurót. Bár menedzsere próbálta nyugat felé menetirányba állítani, a brazil Willian végül keletnek indult és az Anzsiig jutott Donyeckből. A mérleg: 15 perc hírnév, 35 millió, mínusz 20 fok. Megérte?

Török szuperprodukció

Főszerepben Wesley Sneijder, akiért fél Európa epedezett, ám ő évődött egy darabig az Interrel, majd Mourinho és Van Gaal tanácsára a Galatasarayhoz írt alá 2016-ig. Igaz, nem ment simán: Sneijder neje, Yolanthe pár éve egy török jelmezekben forgatott erotikus filmben nyújtott parádés alakítása miatt a muszlimok nagy elánnal próbálták megakadályozni a transzfert. A drámáért a szappanoperákban szintén erős kínaiak feleltek. Didier Drogbának ugyanis a Sanghaj Shenhua inkább törte volna el a sípcsontját, minthogy elengedje Isztambulba, ám a sztár azt állítja, a klub késve utalta a fizetését, ez pedig jogosítja a szerződésbontásra. A kínaiak cáfolnak, szerződésszegéssel vádolják Drogbát – készíthetjük a pattogatott kukoricát, hosszas csatározásnak nézünk elébe.

Az olasz meló

A sanghajiak másik ásza, Nicolas Anelka a Juventushoz távozott kölcsönbe 600 ezer euróért, fél évre. A torinóiaknak előjoguk van a szerződés meghosszabbítására, így ha Anelkának jól megy – azzal indított a sajtótájékoztatón, hogy BL-t szeretne nyerni –, Kína elbúcsúzhat a franciától. A másik nagy név a Serie A-ban a Milanba húszmillióért érkező Balotelli – az egykori Inter-játékos négy és fél évre írt alá. Eddigi eredményei és viselkedése tükrében izgatottan várjuk a Balotelli Show folytatását. A Parma eközben vérátömlesztést hajtott végre saját magán: 24 óra leforgása alatt 12 játékost bocsátott útnak – és vett tizenhármat! A Genoa 18, a Palermo 13 és az újból feltámadt Milan 12 új játékosa így is légypiszok a Parma egész éves mérlegéhez képest: az olasz klubnál ugyanis többen fordultak meg, mint a parmai főpályaudvaron: 95 játékost igazoltak, 92-től búcsúztak. Így kell felpörgetni egy város turizmusát.

A Queens Park Rangers az új City

Ha már a játék nem megy, legalább a humora megmaradt a Liverpoolnak: a klub lett az ötödik legtöbbet költő egyesület – ha a QPR-ban nem szalad meg egy kicsit a pénzügyesek keze, nyilvánvalóan nekik járna a leghülyébben vásároló egyesület díja. Az egyetlen igazán ütős Pool-vételnek Sturridge tűnik, Coutinho erősen kérdőjeles. Apropó, QPR: Samba klubrekordot jelentő összegért érkezett az Anzsitól a sereghajtó klubhoz, ahol egy új birodalom alapjait építik. A Chelsea roppant boldog Demba Ba, a Newcastle pedig Debuchy megszerzése miatt, a United pedig Zahára fektetett be, bár ő csak nyártól készül a csapattal.

A legdrágább játékosok

1. Lucas Moura (brazil) (FC Săo Paulo – PSG, 40 millió €)
2. Willian (brazil) (Sahtar Donyeck – Anzsi Mahacskala, 35 millió €)
3. Mario Balotelli (olasz) (Manchester City – AC Milan, 20 millió €)
4. Taison (brazil) (Metaliszt Harkiv – Sahtar Donyeck, 15,2 millió €)
5. Pato (brazil) (AC Milan – Corinthians, 15 millió €)
6. Daniel Sturridge (angol) (Chelsea – Liverpool, 15 millió €)
7. Christopher Samba (kongói) (Anzsi Mahacskala – Queens Park Rangers, 15 millió €)
8. Yann M’Vila (francia) (FC Rennes – Rubin Kazany, 12 millió €)
9. Wilfried Zaha (angol) (Crystal Palace – Manchester United, 11,7 millió €)
10. Mateo Kovacic (horvát) (Dinamo Zagreb – Internazionale, 11 millió €)

A legtöbbet költő klubok

PSG: 40 millió €
Anzsi: 39 millió €
AC Milan: 31,5 millió €
Queens Park Rangers: 25,5 millió €
Liverpool: 25 millió €
Corinthians: 22,375 millió €
Newcastle: 22,2 millió €
Internazionale: 18,05 millió €
Fiorentina: 15,3 millió €
Sahtar Donyeck: 15,24 millió €

A legtöbbet kereső klubok

Săo Paulo: 40 millió €
Sahtar Donyeck: 36 millió €
Manchester City: 20 millió €
Internazionale: 19,3 millió €
AC Milan: 19 millió €
Dinamo Zagreb: 16 millió €
Metaliszt Harkiv: 15,24 millió €
Chelsea: 15 millió €
Anzsi: 15 millió €
FC Málaga: 12,3 millió €

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!