A franciák első világháborús hőse, az egy nap híján 30 évet élt pilóta és kiváló aviátor, Roland Garros nevét viselő párizsi teniszszentélyben mától már a főtáblán zajlik a francia nyílt bajnokság.

A Grand Slam-tornák közül az év eleji Ausztrál Opent másodikként követő viadalon három, pontosabban már csak két magyar próbálhat szerencsét. A férfiaknál egyedül rajtjogot szerzett Balázs Attila már az első selejtezőkörben elvérzett. Nem sok jóval kecsegtet két női indulónk részvétele sem. Különösen Szávay Ágnes esetében: kész csoda lenne, ha fáradásos csigolyatörésével nem kényszerülne idő előtti visszalépésre a nyitókörében. Szávay a ranglistán 122. fehérorosz Olga Govorcovával kezd.

Az első számú női játékosunkká avanzsált Arn Gréta, aki a világranglistán éppen Szávay elé kerülve jelenleg a 40., szerezhet kellemes meglepetést, mint legutóbb a római WTA-tornán, ahol a negyeddöntőig menetelt. Ugyanez valódi szenzációszámba menne Párizsban, ahol a sportági elit eminensei mind ott vannak, kivéve a sérült klasszisokat, mint amilyen például a két Williams lány. Ott lesz ugyanakkor a jelenlegi ranglista vezető, a dán Caroline Wozniacki éppúgy, mint a háttérbe szorulása után jelenleg rohamtempóban előretörő orosz Marija Sarapova, a házi balesetéből kilábaló belga Kim Clijsters, vagy éppen a címvédő olasz Francesca Schiavone.

A bajnokság összdíjazása mindkét nemnél egyformán 7 632 500 euróra rúg. Az uraknál a spanyol világranglista-vezető, Rafael Nadal a címvédő, egyszersmind az egyik fő esélyes is, hét éven belül hatodszor lehetne bajnok Párizsban, de (feltételezve, hogy mindkettő eljut a döntőig) nem okozna hatalmas meglepetést, ha megint legyőzné őt az öles léptekkel robogó szerb Novak Djokovic, aki már alig van lemaradva Nadal mögött a világlajstromban. S ne írjuk le még a korábbi rangelső svájci Roger Federert sem. Ami biztos: a férfi- finálé nyertese – ahogy nőié is – 1,2 millió, vesztese 600 ezer eurót kap, de éppenséggel megéri akár már az első fordulós „leégés” is, hiszen a kiesésért 15 ezer euró jár.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!