A FIFA egyelőre hallgat – értsd: lapít –, de ha mégis szól, akkor is legfeljebb csak annyit, eddig egyetlen meccsnél sem tapasztaltak csalást.

  <h1>Dan Tan - Ő lenne a fogadómaffia feje?</h1>-
  <h1>És tényleg bejött a piros lap...</h1>-

Dan Tan - Ő lenne a fogadómaffia feje?

- – Kép 1/2

Aminek csak egy kicsit mond ellent, hogy egy bizonyos Wilson Raj Perumal nevű, nemzetközileg is ismert fogadási csaló órákkal a Kamerun–Horvátország mérkőzés előtt leírta(!), hogy a horvátok 4-0- ra nyernek majd, és egy kameruni játékos még az első félidőben piros lapot kap. És mit tesz a véletlen: hát nem 4-0 lett a horvátoknak, és a kameruni Alex Songot nem kiállították a 40. percben, miután minden ok nélkül hátba könyökölte Mandzukicot? Perumal szerint az afrikai válogatott másik két mérkőzése is bunda volt, a kameruniaktól hét játékos volt benne a csalásokban.
Ez a bizonyos, szingapúri illetékességű Wilson Raj Perumal a nemzetközi bundamaffia egyik feje volt. Vagy ma is az? Az utóbbi húsz évben eddig hússzor tartóztatták le, de egyszer sem ítélték el hosszabb időre. Hogy miért? – ne firtassuk, annál is inkább ne, mert most éppen Magyarország vendégszeretetét élvezi, de máris tudható, hogy ezúttal is vélhetően megússza majd a bajt, hiszen a vádhatóság alkut kötött vele: nem vádlott, hanem tanú lesz. (Mellékszál: az alku után Perumal kijelentette: Magyarországon akar letelepedni. Ami nagyon is érthető, hiszen, ha tényleg vallomást tesz, hazájában nehéz lesz életbiztosítót találnia…)

Hogy ki ellen készül tanúskodni? – no, ez a kérdések kérdése! Az illetőnek két nevét ismerjük. Az egyik Tan Seet Eng, ami egy kínai név, a nemzetközileg ismert angol neve Dan Tan (képünkön). Arcmásával a világ nagy rendőrségei is alig rendelkeznek, ami kép létezik, azon egy sötét szemű, pufók arcú férfi néz ránk. Középiskolát sem végzett, jelenleg 50 éves, Szingapúrban született. Az utolsó ismert címe egy erősen őrzött létesítmény Északkelet-Szingapúrban, de a biztonsági őr szerint néhány hónappal ezelőtt elköltözött onnan. Harmadik feleségével él, és csak ritkán néz focit. Szingapúrban ő a „Capo di tutti Capi”, vagyis az olasz maffiózóknál használatos kifejezéssel a főnökök főnöke. Ezt némelyest igazolja, hogy bár a fél világ rendőrsége évek óta a nyomában lohol, eddig még senkinek nem adták ki.

A napokban azonban furcsa hír érkezett: a szingapúri rendőrség jelentése szerint 14 embert vettek őrizetbe a nemzetközi fogadási csalásokkal összefüggésben, és köztük van az a személy is, akit a szervezet első számú vezetőjének tartanak. Dan Tant nem kevesebbel vádolják, mint hogy 2008 és 2011 között összesen 680 mérkőzés manipulálása kötődhet a szervezetéhez, ebből 380-at Európában rendeztek.

Hogy mivel manipulálnak? – nyilván kitalálták: pénzzel… Egy harmadosztályú meccsen egy egész csapat megvehető 10-15 ezer euróért, a másodosztályban az ár már 60 ezer euró körül jár, míg az első osztályban fejenként akár 80 ezer eurót is ér egy győzelem vagy vereség. Persze nem kell mind a 11 játékost megvenni, de azért 300- 400 ezer euróba is belekerülhet a mérkőzés „fixálása”. Na, de mi ez ahhoz képest, hogy 90 perccel később 1,5-2 millió dollár vándorol a fogadó(k) zsebébe! Szakértő becslések szerint ebben az iparágban – tessenek megkapaszkodni! – évi 3,750 billió forint tehető zsebre. (Gyengébbek kedvéért ezt így írják: 3,750 000 000 000 forint…) Valamint azt is becsülik, hogy évente 300 mérkőzést manipulálnak csak Európában!

Dan Tan legnagyobb fogadási nyeresége egy elsőligás meccsen volt, amikor 800 ezer euró vesztegetési pénz 15 millió eurót hozott. Azért voltak nehéz napjai is. A 2001 szeptemberében zajló Bajnokok Ligájában sorra kerülő Fenerbahce–FC Barcelona mérkőzésen a Barcelonának vesztenie kellett volna, ám a 70. percben már 3-0-ra vezettek a spanyolok. Ekkor Dan Tan bevetette a vészforgatókönyvet: a meccs előtt a Sukru Saracoglu stadion négy mérnökét is megvette, akik utasítására sötétbe borították a pályát. Dan Tan abban reménykedett, hogy a meccs félbeszakad, s törlik az eredményt, de pechére a tartalékgenerátorok működni kezdtek. Aznap 3 millió dollárt vesztett…

Dan Tan, „A Fantom” tehát immár rendőrkézen van. Vagy nincs. Vagy, akit elkaptak, az nem Dan Tan. Akkor már csak az a kérdés, hogy ki vette meg néhány hete a kameruniakat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!