Férfi kosárlabda-válogatottunk kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. Az utolsó meccsére is csoportelsőként készült, így ezen a hétvégén mindenki ünnepel, és nem csak a szolnoki Tiszaligetben.

 
Vojvoda Dávid - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

Két évvel ezelőtt telt házas csarnok ünnepelte, ugyancsak a szolnoki Tiszaligetben, az Eb-selejtezőn akkor elbukó magyar kosárlabda-válogatottat. Akkor szép győzelemmel búcsúztak a fiúk. Nem ünneprontásként hozom elő a múltbéli balszerencsét. Ellenkezőleg. Már akkor látszott, hogy ígéretes, az ellenfelek számára bosszantóan fiatal és vagány csapatot alakított ki Stojan Ivković szövetségi kapitány. Olyan válogatottat, ahol elég hosszú volt a cserepad ahhoz, hogy a kulcsemberek kipontozódása ne okozzon törést. Már akkor tapintható volt Ivković mester, nálunk szokatlan, ám az érettebb délszláv kosárlabda-kultúrában természetes szigora: akár a kulcsembereket is lehozta pár percnyi játék után, ha úgy látta, nincsenek hasznára a csapatnak. Idő kérdése volt csupán, mikor érik be a munka gyümölcse, hiszen a csapat magja adott volt. Vojvoda, Keller, Wittmann, Ferencz és a két Tóth, akkor is, most is játszott.

A siker, amire 17 évet vártak a szurkolók, nem a semmiből jött és nem is a véletlen műve. Joggal remélhettük, hogy a favoritnak vélt macedón, az esélyesebbnek tartott brit és a kellemetlen luxemburgi válogatott ellen bekerülnek a 2017-es Eb-részvételt jelentő legjobb négy csoportmásodik közé. Diadalmenetre, hibátlan teljesítményre azonban senki sem számított. A mostani siker magyarázatául kínálkozik, hogy a csapat vezéregyénisége, Vojvoda Dávid mellé felzárkózott az időközben Európa egyik legjobb játékosává érett, Spanyolországban játszó Hanga Ádám, akit újabban az amerikai profi liga csapataival hoznak hírbe. De a hazai bajnokságban kosarazó Eilingsfeld János is kimagaslott a mezőnyből. Volt olyan játéknap, hogy a forduló álomcsapatába Hanga és Eilingsfeld is bekerült.

Hogy mire lesz elég a jövő évi Európa-bajnokságon a mostani csoportelsőség és a selejtezőkön mutatott magabiztos játék? Nos, a legutóbbi Eb-n, a házigazda Ukrajna visszalépése miatt kényszerűségből bevezetett, végül sikeresnek bizonyult, határokon átívelő rendezés eleve három csoportra osztja a 24 résztvevőt. Vannak, ugye, a rendező országok, mint Törökország, Finnország, Izrael és Románia. Házigazdaként nyertek részvételi jogot, s nekik a csoportmeccseken előnyt biztosít a hazai pálya: Isztambulban, Helsinkiben, Tel-Avivban és Kolozsváron. Aztán ott lesz a kemény mag, a kontinentális kosárlabda felső háza: a címvédő Spanyolország, a döntős Litvánia, s az olimpiai kvalifikációs tornáról még hét csapat: francia, olasz, szerb, görög, cseh, lett, horvát. Míg a magyar válogatott a 27 országot felvonultató európai alsó házból startolt a fennmaradó 11 Eb-rajtkocka egyikéért. Igaz, ebben a mezőnyben fantasztikusan helytállt. Csodát ugyan nem várhatunk, de benne lehet a pakliban a csoportból való továbbjutás. A 16 között, az isztambuli ki-ki meccseken pedig már tényleg bármi megtörténhet.

Címkék: kosárlabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!