Bizarr összeesküvés-elmélet látott napvilágot a hét legnagyobb visszhangot kiváltó sportügye, vagyis Cristiano Ronaldo piros lapja kapcsán. A portugál klasszis egyes vélemények szerint az UEFA „bosszújának” áldozata lehetett a szerda esti Bajnokok Ligája-találkozón.

 

Sok emlékezetes „első meccset” láttunk már a futballtörténelemben, de Cristiano Ronaldo juventusos Bajnokok Ligája-debütálása is kétségkívül odakívánkozik, ha máshová nem, a legfurcsábbak közé. Az ötszörös aranylabdás játékos karrierje első piros lapját kapta a BL-ben, miután a német Felix Brych játékvezető (alapvonali asszisztense jelzésére) kiállította a Valencia elleni mérkőzés 29. percében. Bűne – sokszori lassítás után is – annyi volt, hogy miután összeakadt Jeison Murillóval, rátette a kezét a földre kerülő kolumbiai ellenfele fejére.

Az eset hatalmas vihart kavart, a döntést szinte kivétel nélkül mindenki vitatta, a jelzők az „igazságtalantól” a „nevetségesen” át a „felháborítóig” terjedtek. A legérdekesebbek azonban azok a reakciók voltak, amelyek szerint Ronaldo annak „köszönheti” a piros lapot, hogy nem ment el arra a közelmúltbeli UEFA-gálára, amelyen Luka Modricot díjazták az Év Játékosa címmel. A portugál játékos környezetéből akkor többen élesen bírálták az európai szövetséget, mondván, rossz helyre került a trófea, maga Ronaldo pedig, miután megtudta, hogy üres kézzel távozna, a távollétével tüntetett. Ezzel – állítják az elmélet hívői – kihúzta a gyufát a szervezetnél. Tegyük azért hozzá, az, hogy az UEFA elöljárói esetleg tényleg megharagudtak a támadóra, még messze nem jelenti azt, hogy – az egyébként általuk delegált – bírók utaznának rá.

Ha tényleg igaz, hogy Ronaldót megviselte, hogy nemrég helyette Modric kapott egy rangos díjat, akkor most sem lennénk a helyében, hiszen a piros lapja egy nappal azután jött, hogy ősi riválisa, Lionel Messi mesterhármast szerzett a PSV Eindhoven ellen. Az argentin klasszisnak ez már a 8. triplája volt a BL-ben, ezzel az örökrangsor élén ellépett a 7-nél tartó Ronaldótól. Az ráadásul biztos, hogy a portugál a következő fordulóban, a svájci Young Boys ellen még nem tud egyenlíteni, hiszen az automatikus egymeccses eltiltás ellen fellebbezni sem lehet. Az UEFA szabályai csak egy esetben engedik az eltiltás törlését, ha a bíró összekever két játékost, és a piros lapot rossz embernek mutatja fel, de itt ugyebár nem ez volt a helyzet. A kihagyás elméletben hosszabb, akár két-három meccses is lehet, de a felvételek alapján hatalmas meglepetés lenne, ha a jövő csütörtöki fegyelmi tárgyaláson súlyos ítélet születne. Ronaldo így vélhetően a BL 3. fordulójában, egykori csapata, a Manchester United ellen idegenben térhet vissza október 23-án.

Az ügy természetesen ismét felerősítette azokat a hangokat is, amelyek a videobíró mielőbbi bevezetését sürgetik a Bajnokok Ligájában, amelyre legkorábban jövőre kerülhet sor. Való igaz, a visszanézés ezúttal alighanem megmentette volna Ronaldót, akinek a nyári világbajnokságon már volt egy vitatott videobírós esete: akkor az Irán elleni csoportmeccsen a játékvezető hosszasan elemezte egy könyöklésnek tűnő mozdulatát, ám végül csak sárgát osztott ki érte. Igaz, akkoriban – hogy ismét visszatérjünk a konspirációs teóriákhoz – még a bírói kar kegyeiben volt.

FOTÓ: JOSE BRETON, AFP

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!