Amikor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) márciusban már az idei világbajnokságra zöld utat adott a videobíró használatának, sokan megjegyezték: a foci vb már sosem lesz olyan, mint korábban. Néhányaknak eleve nem tetszik a technikai beavatkozás, mondván, a futball egyik szépségét éppen az emberi tényező – és vele a játékvezetői hiba – adja. Mások üdvözlik ugyan, ha a rendszer segít felülírni néhány téves játékvezetői döntést, ám hozzáteszik, jelenlegi formájában a videobírózás jelentősen rontja a szurkolói élményt, így mondhatni „többet visz, mint hoz”.

 

Az aggódók sorába a minap Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke is beállt: „Nem vagyok nyugodt, mert a vb-n olyan játékvezetők is szerepet kapnak, akik még sosem vezettek meccset a videobíró alkalmazásával. Szerintem további tesztelésre van szükség, hogy mindenki értse és átlássa, miként működik a rendszer” – nyilatkozta a szlovén sportvezető a Gazzetta dello Sport olasz napilapnak. Ceferin szavait alátámasztja, hogy az UEFA égisze alá tartozó első számú sorozatban, a Bajnokok Ligájában nincs napirenden a videobíró alkalmazása, egész addig, amíg nem működik gördülékenyen.

Mert hát elég csak az utóbbi napok „termését” elővenni, hogy belássuk, nem elrugaszkodott gondolat, hogy a technikára a kevesebb mint két hónap múlva rajtoló vb-n negatív főszerepet is oszthatnak. A héten a Mainz–Freiburg német bajnokin például a játékvezető lefújta az első félidőt, a csapatok már az öltözőkbe is vonultak, amikor – jó pár perccel később – a videózás nyomán fény derült egy tizenhatoson belüli kezezésre. A feleknek ezután vissza kellett térni a gyepre, lerúgni a büntetőt, és csak ezután mehettek az „igazi” szünetre. De szintén több mint öt percet vett igénybe a PSG– Caen francia kupameccsen a párizsiak egyik góljának elbírálása, ami alaposan próbára tette a helyszíni és a televízió előtti nézők türelmét. A jelek szerint azért a közelgő vb szervezői igyekeznek orvosolni a problémát, a videobírós döntések részletes magyarázata ugyanis megjelenik majd a stadion kivetítőjén, a televízióban és a torna mobilos alkalmazásában is.

Ceferin egyébként az említett interjúban még egy szempontot említett, jelesül, hogy a technika használata sem jelent teljes garanciát a jó ítéletekre. Az UEFA-elnök az utóbbi idők legnagyobb viharát kiváltó esetét, a BL-negyeddöntőben a Real Madrid javára a Juventus ellen megítélt utolsó pillanatos tizenegyest hozta fel példaként, amit szerinte akárhányan akár mennyiszer néznek újra, az emberek fele szerint jogos büntető volt, a fele szerint nem. A videobíró egyelőre a topligákat is megosztja: Németországban és Olaszországban már használják, Spanyolországban jövőre vezetik be, ám az angol Premier League egyelő- re ellenáll a változásnak.

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!