Eljárást indított a héten Lance Armstrong ellen az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA), amely egyúttal el is tiltotta a jelenleg triatlonviadalokon induló klasszist a versenyzéstől. A Washington Post értesülései szerint az USADA olyan tanúvallomásokkal rendelkezik, amelyek szerint a Tour de France korábbi hétszeres bajnoka 1998 és 2011 között doppingügyek részese volt.

 
Lance Armstrong

Amennyiben elmarasztalják, egyes vélemények szerint mind a hét Tour-elsőségétől megfoszthatják. „Ellentétben néhány vádlómmal az én karrieremben sohasem voltak kiugró csúcspontok és több mint 500 doppingmintámból egy sem lett pozitív” – reagált a mostani támadásokra a 40 éves versenyző.

És valóban, bár Armstrong nem először áll bíróság elé, eddig minden alkalommal ejtették az ellene felhozott vádakat.

Legközelebb 2006-ban voltak a hazájában nemzeti hősként tisztelt sportoló szobrának ledöntéséhez, ekkor ugyanis egy francia napilap arról írt, hogy a kerekes 1999-ben levett mintájában egy laboratórium az akkoriban még kimutathatatlan EPO nyomaira bukkant. Armstrongot végül tárolási és eljárási szabálytalanságok miatt mentették fel.

De most játszunk el a gondolattal, mi történne, ha ezúttal mégis vétkesnek találnák. Az 1999 és 2005 között zsinórban elért hét Tour-sikere közül három legnagyobb ellenfelére, a német Jan Ullrichra szállna, akit ez év elején fosztottak meg minden 2005 utáni eredményétől. Azért csak azoktól, mert ekkortól bizonyítható, hogy kapcsolatban állt a hírhedt „doppingdoktorral”, Eufemio Fuentesszel. Egy-egy győzelem jutna a Fuentes-ügyben szintén érintett spanyol Joseba Belokinak és olasz Ivan Bassónak, egy a tiltott vértranszfúzióval utólag lebukó német Andreas Klödennek, egy pedig annak a svájci Alex Züllének, aki maga ismerte be, hogy profi pályafutása alatt EPO-t használt…

Aztán mikor őket is újra előveszik, majd a néhai harmadik helyezettek öröklik a trónt, és így tovább. Egyfelől persze örömteli, ha azok, akik tisztességtelen eszközhöz nyúlnak, lebuknak, másfelől viszont szörnyű látni, ahogy az amúgy csodálatos sportág presztízsének utolsó darabkái is köddé válnak. Nézhetjük persze a jó oldalát is: ha az ügyészségek kicsit belehúznak, hamarosan az akkor még magyar színekben induló Bodrogi László 2002-es 62. pozíciója is nagyon előkelő helyezéssé változhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!