A világ országai közül Japánban a legmagasabb a születéskor várható élettartam, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 83,7 év. Még beszédesebb, hogy szintén a japánok a listavezetők az egészségesen eltöltött évek számában, ez náluk átlagosan 74,9 év.

 
Noriaki Kasai - Fotó: Michal Cizek, AFP


Nem kell megijedni, a Tudomány rovatunkat továbbra is egy lapozással odébb találják, itt most csak azért tüntetjük fel ezeket az adatokat, hogy kiderüljön, nem véletlen, hogy a távol-keleti ország számos sportolója tartozik még jóval a negyedik X után is a legjobbak közé.

Egyikük például Noriaki Kasai, aki 45 esztendősen lesz ott a síugró Világkupa e hétvégi rajtján a lengyelországi Wislában. Leírni is hátborzongató, de Kasai 1988-ban indult először a Vk-ban, azóta pedig már 528 egyéni és 63 csapatviadalon van túl. Természetesen mindkettő világcsúcs, ahogy a Világkupában nem volt nála idősebb győztes (42 éves) és dobogós (44 éves) sem. A jellegzetes, szinte teljesen a két léc közé „befekvő” stílusáról ismert versenyző 1992-ben egy vb-címmel érte el legnagyobb sikerét, az olimpiákon azonban „csak” ezüstökig jutott. Jövőre, 46 évesen ismét célba veszi az ötkarikás aranyat, ráadásul, mivel nemrég azt nyilatkozta, úgy érzi, akár 50 éves koráig is versenyezhet, könnyen lehet, hogy ez még nem is az utolsó lehetősége lesz.

Szintén rekordok sora fűződik Kimiko Date teniszezőnőhöz, aki idén szeptemberben 47 évesen még elindult egy WTA-tornán. Két éve pedig a 28. volt a világranglistán, ami az egyre nagyobb fizikai igénybevétellel járó teniszben 45 esztendősen kisebbfajta csodával ért fel.

A profi labdarúgás történetének legidősebb gólszerzőjét is a Felkelő Nap Országában kell keresni: Kazuyoshi Miura idén tavasszal 50 évesen talált be a japán másodosztályban, néhány nappal idősebben, mint a korábbi rekorder, az első Aranylabdát (1956) begyűjtő angol Sir Stanley Matthews. A legendás játékosnak esze ágában sem volt most visszavonulni, helyette megkezdte 32. profi idényét is.

Ez persze még mindig semmi Hiroshi Hoketsuhoz képest, aki 2012-ben 71 évesen vett részt a londoni olimpián – nem nehéz kitalálni, egy kevésbé strapás sportágban, díjlovaglásban. Hoketsu ezzel azonban csak a modern érában számít csúcstartónak, 1920-ban a svéd Oscar Swahn (sportlövészet) és 1936-ban az osztrák – gyaníthatóan magyar származású – Arthur von Pongracz (díjlovaglás) egyaránt 72 esztendősen szerepelt az ötkarikás játékokon.

Ha összefutnak Tokióban, Hoketsunak is magáznia kell azonban Hidekichi Miyazakit, aki nemrég 105 évesen futott le egy atlétikai versenyen 100 métert, méghozzá korosztályában világcsúcsot jelentő 42,22 másodperc alatt. Mondhatnánk, hogy a rekord ténye nem meglepő, hiszen túl sokan nem próbálkozhattak korábban hasonlóval, ám Miyazaki idejét azóta megdöntötték!

A még nála is néhány nappal idősebb lengyel Stanislaw Kowalski 34,5 mp-et „repesztett” ezen a távon. Pedig a lengyelek átlagosan nem is élnek sokkal tovább, mint mi magyarok – úgyhogy még bárki megcélozhatja az említett időeredményt.
 

Címkék: téli sportok, Japán

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!