Irány a mély víz. Így lehetne röviden összefoglalni a Magyar Úszó Szövetség filozófiáját, amely alapján kijelölték a szerdán kezdődő dohai rövidpályás világbajnokságra utazó 21 fős csapatot. Kiss László szövetségi kapitány lapunknak elmondta, hogy ilyen fiatal csapattal még nemigen vettek részt világversenyen.

  <h1>Hosszú Katinka</h1>-
  <h1>Jakabos Zsuzsanna - Fotó: Kovács Tamás, MTI</h1>-

Hosszú Katinka

- – Kép 1/2

– Szép számmal utaznak Dohába azok, akik az idei ifjúsági Európa-bajnokságon, illetve a nankingi ifjúsági olimpián jól szerepeltek, köztük az aranyérmes Szilágyi Liliána, Grátz Benjamin és Kenderesi Tamás. Ha most nem is lesznek dobogósok, számukra ez fontos felkészülési állomás a következő évek nemzetközi versenyeire, a riói olimpiára és a 2017-es budapesti junior világbajnokságra.

– Annak idején „Egérke”, azaz Egerszegi Krisztina 14 évesen robbant be a nemzetközi élmezőnybe.

– Most a két legfiatalabb versenyző Gyurinovics Fanni és Késely Ajna, mindketten 13 évesek. Fanni gyorsúszásban, illetve vegyes úszásban, Ajna gyorson és hátúszásban indul. Nagyon tehetségesek, bízunk bennük, reméljük, hogy „beérnek” az olimpiára és a junior világbajnokságra.

– Kik lesznek a magyar csapat főszereplői?

– Egyértelműen Hosszú Katinka és Gyurta Dániel. Katka, aki a rövidpályás országos bajnokságon is végigúszta az „étlapot”, a vb-n tíz egyéni számban áll rajthoz – s ha döntőbe jutunk, a váltóban –, Dani pedig 100, illetve 200 méteren indul. De több versenyzőnk is kifejezetten erre a megmérettetésre készült. Cseh Laci kicsit később kezdte a felkészülést, és úgy érezte, „nem ért oda,” ezért ezt a versenyt kihagyja. Jakabos Zsuzsának pedig a felépülése óta ez lesz az első igazi bemutatkozása, gyorson, pillangón és 400 méter vegyesen indul.

– Mit lehet tudni a tengerentúli ellenfelekről?

– Úgy tudom, Lochte ott lesz, Phelps eltiltása viszont még tart. Az ausztrálok pedig, így decemberben, nagyon jók, mert ők otthonról a nyári felkészülési időszakból jönnek.

– Hány aranyéremre számít?

– 3-6 éremre gondolok, de különösen aranyérmekben nem szeretek jósolni. Ebben az évben jól szerepeltünk a felnőtt berlini Európa-bajnokságon, az ifjúsági Európa-bajnokságon, a nankingi ifjúsági olimpián, mindenhol volt aranyérmünk, most szeretnénk feltenni az i-re a pontot.

– Dohában a vb előtt ünnepélyes gálán adja át a vizes sportolókat tömörítő nemzetközi szövetség az Év Versenyzője díjat. Sajtóhírek szerint a női úszóknál a két fő esélyes az amerikai gyorsúszó Katie Ledecky és Hosszú Katinka.

– Nagyon bízom Katinka győzelmében, mert sokoldalú versenyző, minden úszásnemben világszínvonalú eredményre képes.

19,8 év
a Dohába utazó úszóválogatott átlagéletkora

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!