Eseménydús futballhéten vagyunk túl: a játékosok mellett a bírók, a szurkolók és futballvezetők is hozzájárultak felhőtlen szórakozásunkhoz.

  <h1>Luis Suárez tízmeccses eltiltást érő harapása Braniszlav Ivanovics karján</h1>-
  <h1>Itthon is van min röhögni: a honvédos Martínez (balra) és Lanzafame azon vesztek össze, ki végezze el a tizenegyest. A perpatvar után mindketten sárgát kaptak, ami Lanzafaménak már a második volt, így őt kiállította a bíró</h1>-

Luis Suárez tízmeccses eltiltást érő harapása Braniszlav Ivanovics karján

- – Kép 1/2

João Havelange előrelátó ember, a FIFA tiszteletbeli elnöke a héten bölcs döntést hozva lemondott posztjáról – mielőtt a szövetség május végi, mauritiusi kongresszusán megfosztották volna tőle. Az ok prózai: a 96 éves elöljáró még ifjú és bohó korában Ricardo Teixeira egykori brazil szövetségi elnök (nem mellesleg saját veje) oldalán csúnya vesztegetési- sikkasztási botrányba keveredett; 1992 és 2000 között az azóta csődbe ment, a FIFA marketingjogait birtokló ISL nevű marketingcégtől kaptak 41 millió dolláros jutalékot, a jelek szerint nem véletlenül.

Vernon Manilal Fernando, a FIFA végrehajtó bizottságának Srí Lanka-i tagja a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig is hajlandó elmenni azért, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. A dolog pikantériája, hogy azzal egyelőre sem ő, se mi, földi halandók nem vagyunk tisztában, pontosan miben is kellene vétlennek bizonyulnia, a vád ugyanis hangzatos, de nem túl konkrét: Fernando „megszegte az etikai kódex számos előírását”. Némi támpontot jelenthet, hogy Fernando kebelbarátja volt Mohamed bin Hammamnak, az ázsiai konföderáció (AFC) egykori elnökének. Őt a FIFA egy életre eltiltotta, mert bizonyítottnak látszott, hogy részt vett a 2011-es megvesztegetési botrányban.

A spanyol bajnokságban eközben felsejlett a bunda réme: az áprilisi Levante–Deportivo La Coruna mérkőzésen a vendégek igen gyanús körülmények között nyertek 4-0-ra. Az ügyet vizsgálják.

Uli Hoeness, a Bayern München elnöke sem járt túl jól, de legalább nem beszélt mellé: adócsalás gyanúja miatt indítottak vizsgálatot ellene, ugyanis nem vallotta be a zürichi Vontobel Bankban tartott, 18-20 millió euróra becsült vagyonának kamatbevételét. Hoeness férfiasan feladta saját magát, most pedig várja a vizsgálat végét – amely egyben bayernbeli pályafutása kényszerű lezárását is jelentheti. A pénzügyi gikszer ellenére szerdán a Bayern München a Bajnokok Ligájában oly könnyedén gyalulta le a Barcelonát, hogy az a biztonsági őröknél is kisebb rövidzárlatot okozott: a visszavágó utáni ünneplésen ugyanis egyszerre csak egy Bayern-drukker tűnt fel. Ribéry sejtette, hogy a srác nem maradhat sokáig a pályán, így próbálta a legkevésbé feltűnővé tenni a betolakodót, és bevette a buliba. Az őrök kapcsoltak és elvezették a drukkert, a francia játékos azonban utánuk szaladt, és biztonságiak minden ellenkezésének dacára a srácnak adta aznapi mezét. Egy nappal később a Benfica–Fenerbahce Európa Liga-elődöntőn Gaitan lábával ingyenes szájsebészeti kezelésben részesítette a török Gönült, akinek hét foga és az arccsontja bánta a humanitárius akciót. A játékvezető a világbéke jegyében úgy gondolta, se sárga, se piros lapot nem oszt ki. Oroszországban se unatkoztak a nézők: Musza Kadirov csecsen partjelző az Amkar Perm és a Tyerek Groznij második csapatának meccse után agyabugyálta el a hazaiak védőjét, Ilja Kricsmart – jutalma egy örökös eltiltás.

A hét Fairplay-díját ennek ellenére okvetlenül a visszavonulását bejelentő Ronnie O’Sullivannek ítéljük. A sznúkerbajnok ugyanis védelmébe vette a szándékos harapásért tíz meccsre eltiltott Luis Suárezt, és felajánlotta saját pszichiáterét a Liverpool játékosának. Csak remélni merjük, hogy sznúkerezni nem hívja meg magához – elképzelhető, mire képes Suárez egy dákóval, ha kikap.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!