Tavaly a férfitenisz „nagy négyese” testvériesen megosztozott a négy Grand Slam-trófeán. Közülük idén már csak a sokak által leírt Federer adós a győzelemmel, míg Djokovics, Nadal és Murray duplázásra készül a hétfőn kezdődő US Openen.

Novak Djokovics (Fotó: Torsten Blackwood, AFP)

- – Kép 1/5

Novak Djokovicsnak nincs rossz szezonja, megnyerte az Ausztrál Opent, és sikeresen őrzi a 2012 novemberében megszerzett világelsőségét. Ha azonban kicsit mélyebbre ásunk, láthatjuk, hogy nem most van pályafutása csúcsán, hiszen amíg két éve tíz, tavaly pedig hat tornát nyert, addig idén egyelőre csak hármat. Az év során ráadásul Dimitrov, Haas vagy épp Isner ellen is becsúsztak neki meglepő vereségek, így nem csoda, hogy a fogadóirodák többségénél most nem ő, hanem Nadal a legnagyobb favorit.

Rafael Nadaltól idén alighanem minden idők legjobb visszatérését láthattuk: hét hónapot hagyott ki térdsérülés miatt, azóta viszont 12 tornán indult, és 9-et meg is nyert, közte a Roland Garrost, immár nyolcadik alkalommal! Egyedül a wimbledoni első körös búcsúja rontja az összképet, a US Openre azonban a két legfontosabb felvezetőverseny, a montreali és a cincinnati keménypályás torna megnyerésével hangolt. Mindhárom nagy riválisa ellen pozitív a mérlege, és sokak szerint egyedül a saját térde állíthatja meg.

Andy Murray azzal, hogy 77 év után nyert Wimbledont a briteknek (mert ilyenkor nagyon is brit ő, az angolok csak vereségei után titulálják skótnak) már mindenképp jó évet zár. Azóta viszont mintha jól is lakott volna a sikerrel, kissé beleszürkült a mezőnybe, az augusztusi tornákról a cseh Berdych mellett a lett Gulbis ellen esett ki. Az év utolsó Grand Slamjére életében először címvédőként érkezik, tavaly Djokovicsot verte a fináléban, de az előjelek alapján nagy meglepetés lenne, ha ismét nyerni tudna.

Roger Federer több mint tíz éve nem látott mélységbe zuhant idén, már csak 7. a világranglistán, és összesen egy tornát nyert, Halléban. Az utóbbi hónapokban hátsérüléssel küszködött, miközben újfajta ütőre váltott, majd gyorsan visszatért a régihez. A napokban töltötte be a 32. életévét, így sokan már a visszavonulását jövendölik, ő azonban biztosan nem akar dicstelenül távozni. Erőt meríthet Pete Sampras 2002-es évéből, amikor az amerikai klasszis 31 évesen, egy ugyanilyen pocsék év után még egy utolsó nagy győzelmet aratott a US Openen.

 

Elmúltak már azok az idők, amikor biztosak lehettünk benne, hogy a „nagy négyes” jut be egy-egy GS-torna elődöntőjébe – Wimbledonban például Federer és Nadal is korán búcsúzott. A mostani US Openen is bőven akadnak, akik kihasználhatják egy-egy favorit gyengélkedését:

Juan Martín del Potro 2009-ben 21 évesen tudta megnyerni a US Opent, úgy, hogy az elődöntőben Nadalt, a döntőben Federert verte. Az argentinnak idén is jó éve van, Wimbeldonban elődöntős volt, nemrég pedig tornát nyert Washingtonban.

Jerzy Janowicz volt a másik, aki a korai csillaghullást kihasználva elődöntőig jutott Wimbledonban. A mezőny egyik leggyorsabb szerváival operáló 22 éves lengyel játékos hazája első egyéni Grand Slam-trófeájára hajt, bár szenzáció lenne, ha már most megszerezné.

Milos Raonic szintén 22 éves, montenegrói származású, de kanadai színekben versenyez, újdonsült hazája első top 10-es játékosa. Nemrég Montrealban egészen a döntőig menetelt, ahol Nadal állította meg. A szakértők óriási jövőt jósolnak neki, akár már most berobbanhat.

John Isner Djokovicsot és del Potrót verte jutott döntőbe Cincinnatiben, ahol Nadal is csak két tie-breakben végződő szettben tudta legyőzni. A 208 centi magas amerikai szervakirály Andy Roddick 2003-as sikere után örvendeztetné meg újra a hazai közönséget a US Openen.

Tommy Haas 35 évesen „sokadvirágzását” éli. 2002-ben már volt 2. is a világranglistán, két éve a 900. hely mögött jegyezték(!), de most ismét ott kopogtat a top 10 ajtaján. A német játékos idén Miamiban legyőzte Djokovicsot.

 

Két favorit, sok esélyes

A női teniszmezőnyt sem kerülik el a sérülések mostanság, a wimbledoni győztes francia Marion Martoli például a közelmúltban könnyek közt jelentette be, hogy a szűnni nem akaró fájdalmak miatt befejezi karrierjét. Mint mondta, egy óra játék után már minden porcikája fáj, a teste nem bírja tovább. Hiányozik az idei US Openről a 2006-os bajnok Marija Sarapova is, ő vállsérülés miatt volt kénytelen visszalépni.

Távollétében első ránézésre kétesélyesnek tűnik a viadal. A négyszeres itteni győztes, világelső amerikai Serena Williams a Roland Garrost nagyon magabiztosan nyerte, a másik két Grand Slam-tornáról viszont idejekorán kiesett, így hiába nyert idén összesen 8 tornát, a US Open-serleg nagyon is elkélne még neki, hogy sikeresnek könyvelhesse el a szezonját. Ebben leginkább a ranglistán második, az idei Ausztrál Openen győztes fehérorosz Viktorija Azarenka tehet neki keresztbe. Tavaly ők vívták az itteni finálét, akkor nagy csatában, három szettben Williams bizonyult jobbnak. A papírforma tehát a tavalyi döntő ismétlését ígéri, de számolni kell a lengyel Radwanskával és a cseh Kvitovával is, csak úgy, mint a régi önmagához lassacskán visszataláló szerb Jankoviccsal. A szakértők közül sokan említik még a 20 éves amerikai Sloane Stephens nevét, aki Ausztráliában elődöntős, Wimbledonban negyeddöntős volt. Ez eddig összesen hat név volt, de figyelembe véve, hogy a legutóbbi GS-tornán, Wimbledonban kevesen lettek volna, akik előzetesen a legesélyesebb hat között említik a későbbi győztes Bartolit, így fokozottan igaz: bármi megtörténhet.

Az egyéni küzdelmek egyetlen magyar főtáblása, a világranglistán 103. Babos Tímea az első körben a 10. helyen kiemelt, páros világranglistát vezető olasz Roberta Vincivel találkozik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!