„Gyere, Egérke, gyere, kicsi lány! Ússzál!” – kiáltotta bele a nagy szöuli estébe Vitray Tamás. Így született meg minden idők legeredményesebb úszó egere, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina legendája. Egér – mert ezután mindenki így nevezte – nem minden előzmény nélkül érkezett Szöulba.

 
Egerszegi Krisztina - Fotó: Habik Csaba

Az év júniusában a világranglistán 100 háton ötödik, 200-on harmadik volt. Júliusban az ifjúsági Európa-bajnokságon 3 számban szerzett aranyérmet. Itt, az olimpián 200 háton nem ő volt az esélyes, hanem Zimmermann és a magyar lánynál két fejjel magasabb NDK-s Zirch. Utóbbi vezetett 100-nál, de 150-nél már Egerszegi – ráadásul majd’ egy teljes testhosszal. Minden idők legfiatalabb magyar úszó olimpiai bajnoka lett.

Négy évvel később Barcelonában 100, 200 háton és 400 vegyesen is győzött. Ilyet azóta se, senki se. Ráadásul ő lett az olimpia legtöbb egyéni aranyérmet szerző női sportolója.

A 11 magyar aranyból 6 vizes sportolóhoz fűződik (Egér mellett Darnyi Tamás kétszer és a női kajak négyes is egyszer felállhatott a dobogó tetejére).

Négy évvel később Atlantában, 200 háton megint győzni tudott. Rajta kívül csak egyetlen úszónak sikerült három egymást követő olimpián megvédenie a címét. Atlanta után visszavonult a versenysporttól.

A sors különös fintora, hogy Egerszegi edzője ugyanaz a Kiss László volt, aki most – szövetségi kapitányként – a jelenkor legsikeresebb magyar úszójával, Hosszú Katinkával áll folyamatos harcban. A különbség köztük egyelőre öt olimpiai arany. Talán Hosszú Katinka ideje Rióban jön el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!