Veszélyes vizeken

 
A képen balra Andrew Holmes 1988-as olimpiai győzelmük idején - Fotó: Bob Thomas, Europress/Getty Images

Egyáltalán nem veszélytelen az élsport, és nem csak azért, mert verseny közben megsérülhet, vagy akár meg is halhat az ember. Az evezős számok sztárjai előtt például nem ismeretlen az úgynevezett Weil-szindróma (más néven leptospirosis, hansági láz, disznópásztor betegség).

Ez a fertőzés meglehetősen alattomos módon támadja meg a szervezetet. Olyan helyeken szedhető össze, ahol pang a víz, a mélyben állatok tetemei bomlanak; a kórt állatok, rágcsálók terjesztik váladékkal, vizelettel; a kórokozók pedig a bőrön, a nyálkahártyán keresztül jutnak a szervezetbe.

Ez történt Andy Holmes brit evezőssel (képen balra), aki 1984-ben négyesben, 1988-ban pedig kettesben nyert olimpiai aranyérmet. A gyors lefolyású betegség 2010- ben végzett vele, 51 évet élt.

Talán ezért is kapta fel a fejét a világ tavaly nyáron, amikor egy évvel az idei olimpia előtt többen megbetegedtek a vizes számok helyszínének próbaversenyén, a víz barnás volt, döglött halakat láttak lebegni, a baktériumokkal és vírusokkal teli vízminták pedig lesújtó képet mutattak. A szervezők azt ígérték, hogy a vitorlás- és szörfversenyek helyszínét, a Guanabara-öblöt 80 százalékban megtisztítják – ami nem könnyű feladat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!