Póta Georgina a harmadik olimpiájára készülhet, miután a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség által nyilvánosságra hozott úgynevezett ötkarikás ranglistán a 12. helyen áll, innen pedig huszonkét játékos jut egyéni kvótához. Az Európa-bajnok magyar asztaliteniszező hosszú évekig a Statisztika versenyzője volt, majd az egyesület felnőttszakosztályának megszűnését követően Németországba igazolt, jelenleg a TTC Berlin Eastside csapatának tagja.

 
Póta Georgina

– Honnan ered a pingpong szeretete?

– Már a babakocsiból is erre a játékra figyeltem. A szüleim asztaliteniszezők voltak, napközben nem tudtak kire hagyni, ezért állandóan magukkal vittek a tréningekre. Ötévesen még nem értem fel az asztalt, de alatta már ütögettem a labdát. Hatévesen kezdtem rendszeresen pingpongozni a Statisztika asztalitenisz-szakosztályában, és 12 évesen sikerült a felnőttek között bekerülnöm a főtáblára. Az egész pályafutásomat dr. Ormai László és Fülöp István irányításával itt alapoztam meg és nagyon rosszul érintett, amikor 2008-ban a felnőttszakosztály megszűnt.

– Hogy került Németországba?

– Meghívást kaptam. A fejlődésem szempontjából fontos volt, hogy külföldre igazoljak, különböző stílusú játékosokkal versenyezhessek, és a Bundesliga volt a legerősebb.

– Melyik eredményére a legbüszkébb?

– A 2008-as Európa-bajnokságra, amikor Tóth Krisztivel párosban Európa-bajnokok lettünk, a csapatversenyben pedig ezüstérmet szereztünk. A berlini csapatommal is jól szerepelünk, nyertünk már német bajnokságot, a napokban pedig harmadszor is BL-győztesek lettünk.

– A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián egyéniben indult, de a legjobb 32 között kiesett. Ezt hogy élte meg?

– Nálam jobb versenyzőktől kaptam ki. Igazán az fáj, hogy Pekingben levették az ötkarikás játékok műsoráról a párost, ez óriási pech volt, mert Tóth Krisztivel lett volna sanszunk az éremre. Az egyes mellett a csapatverseny maradt meg a programban, de a csapatunk sajnos egyik olimpiára sem jutott ki. Egyébként a mai napig nem értem, hogy miért nem lehet mindhárom versenyszámot megrendezni, hiszen például a Pro Tour sorozatokon, a világkupákon az egyes mellett a páros szerepel.

– A támadó vagy a védekező típusú játékosok közé sorolja magát?

– Mindig a támadó stílust kedveltem, és korábban nem nagyon szerettem védekező játékos ellen játszani, de már ezt is megtanultam, mostanra megfontoltabb, taktikusabb lett a játékom.

– Számos nemzetközi versenyen ért el jó helyezést, de egyesben még nem sikerült érmet szereznie.

– Idén októberben Magyarországon lesz az Európa-bajnokság, remélem, végre sikerül pótolni ezt a hiányt.

– Az utóbbi időben, párosban a román Elizabeta Samarával nagyon eredményesek voltak, a tavalyi Eb-n ezüstérmesek lettek. Mondhatjuk, hogy már stabil partnerek?

– Nem, mert Samara korábbi párja visszatért a szülési szabadságról, ők valószínűleg ismét együtt fognak indulni, így nekem találnom kell egy másik párt. Az egyik lehetőség egy litván lány, akivel már játszottunk együtt, egész jók voltunk, sok kellemetlenséget okoztunk az ellenfeleknek, de még nincs végleges döntés.

– Mire számít Rióban?

– Egy jó sorsolással szeretnék a legjobb 16 közé bejutni, és ha mondjuk, nem kínai versenyzővel kerülök össze és jól játszom, akkor úgy érzem, bennem van a lehetőség, hogy bárkit megverjek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!