Kovács Sarolta világbajnok a 2015-ös berlini világbajnokságon elért hatodik helyével a magyar öttusázók közül elsőként szerzett kvótát a riói ötkarikás játékokra. 2012-ben Londonban már részt vett az olimpián, de nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy remélte. Kedvenc számában, a lovaglásban pont nélkül maradt, és emiatt a 33. helyen zárt.

 
Kovács Sarolta öttusa világbajnok - Fotó:Kovács Tamás, MTI

– Nem a ló hagyott cserben, én hibáztam. Már a vívás sem ment az elvárható módon, azután a lovaglásnál kiestem a ritmusból, és ezen a lovam nem tudott segíteni. Az edzőimmel sokszor kielemeztük a történteket, és arra jutottunk, ha nincs ez a hiba, a 10-12. hely körül végeztem volna, és ez egy első olimpián nem lett volna olyan rossz eredmény.

– Az úszásról váltott az öttusára.

– Igen, mert túl monotonnak éreztem, és változatosabb sportágra vágytam.

– Született tehetségnek tartják, aki a kéttusától az öttusáig a „ranglétra” valamennyi fokát végigjárta, a korosztályos versenyeken a világ legjobbjai közé tartozott, és már 17 éves korában felnőtt-világbajnoki címet szerzett.

– Örökké emlékezetes marad számomra a 2008-as budapesti világbajnokság, ahol a váltó tagjaként léphettem a dobogó tetejére.

– Felnőttként csapatban Európa-bajnokságon és világbajnokságon is szép számban gyűjtötte az érmeket. Hogy áll az egyéni sikerekkel?

– Nekem is nagy meglepetést okozott, amikor 2011-ben a moszkvai világbajnokságon második lettem, sőt a futásból és lövészetből álló kombinált szám előtt még vezettem, de az ukrán „futógép”,  Viktorija Terescsuk ellen nem volt esélyem.Egyéniben ezt az ezüstérmet tartom a legnagyobb eredményemnek.

– Az öttusában általában minden versenyzőnek van jó és kevésbé erős száma.

– Én korábban a vívásnál hullajtottam el azokat a pontokat, amelyekre később szükségem lett volna, az utóbbi két évben viszont a kombinált számban voltam gyengébb, de idén már jobbak az eredmények, és remélem, lesznek még jobbak is.

– Országonként két férfi és két női versenyző indulhat Rióban. Egyelőre Kasza Róberttel ketten szereztek olimpiai kvótát. Meddig tart a kvalifikációs időszak?

– Májusban ismét Moszkvában lesz a világbajnokság, amit nagyon várok. Utána zárul a kvalifikáció, de még addig is rendeznek Világkupa-versenyeket, ahol lehet pontokat szerezni.

– Járt már Rióban?

– Többször voltunk ott edzőtáborban, részt vettünk Világkupa-viadalokon, és pár nap múlva megint kiutazunk egy Világkupa-fordulóra. Riót nagyon szeretem és remélem, nem fogok csalódni. Londonban még egy nagyon fiatal, Kovács Saci jutott ki az olimpiára, úgy érzem, most egy sokkal érettebb gondolkodású versenyző indulhat Rióba, és nagyon bízom abban, hogy ez az eredményeimen is meglátszik majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!