A riói olimpiára utazó magyar csapat legfiatalabb tagja a 14 éves Késely Ajna, a Kőbánya SC úszója. Az ifjú olimpikont szakmai körökben az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon. Tavaly az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról a gyorsúszásban szerzett négy aranyéremmel a legeredményesebb versenyzőként tért haza. Nemrég a londoni felnőttkontinensbajnokságon 200 m gyorson egyéni csúccsal a hatodik helyen végzett, és az előfutamban tagja volt a 4x200 méteres gyorsváltónak, amely a fináléban aranyérmes lett. A múlt hétvégén Hódmezővásárhelyen 200 m, 400 m és 800 m gyorson junior Európa-bajnoki címet szerzett, majd fantasztikus hajrával a 4x200-as gyorsváltót is behozta az első helyre.

 
Késely Ajna - Fotó: Szalmás Péter, MTI

– Az Ajna név finn eredetű. Van valamilyen rokoni kapcsolat?

– Nincsen, a szüleimnek megtetszett, ezért kaptam.

– A szülei táncosok, néptáncosok voltak. Miért az úszást választotta?

– Édesapánk hatására kezdtünk úszni a testvéremmel, ő később „visszatáncolt” a hiphophoz, én viszont folytattam. A Kőbánya SC-hez 2009-ben kerültem, 2014 óta Turi Gyuri bácsi az edzőm.

– Londonban a győztes váltó ötödik tagjaként megkapta az aranyérmet, de nem állt ott a dobogón. Nem fájt a szíve?

– Nem baj, a lényeg, hogy segítettem a döntőbe jutást.

– Kapás Boglárkával úszott 400 méter gyorson, és éppen lecsúszott a döntőről. Milyen volt belülről a verseny?

– Nagyon fájdalmas. Mindent beleadtam, Bogi pedig végig fantasztikus volt. Innen is gratulálok neki.

– A hódmezővásárhelyi junior Eb-n három egyéni aranyérmet gyűjtött be. A verseny után azt nyilatkozta, hogy közülük a 200 méteren elért győzelem a legkedvesebb.

– Ahogy mondtam is, itt volt a legkeményebb küzdelem, de hallottam a közönség biztatását, és ez óriási erőt adott nekem. Az időeredményem pedig minden álmomat felülmúlta.

– Neves klubtársa, az olimpiai bajnok Risztov Éva szintén Turi György tanítványa. Szoktak együtt edzeni?

– Évi hosszú távú úszóként más számokra készül, de az alapozásnál vannak közös edzéseink.

– Többször nyilatkozta, hogy példaképe az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, „Egérke”. Személyesen is tartják a kapcsolatot?

– Nagyon is, és ez rengeteget segít nekem.

– Rióban 200 méter és 400 méter gyorson indul, és a 4x200 méteres gyorsváltóban is szerepel. Mivel lenne elégedett élete első olimpiáján?

– Egyéni csúcsot szeretnék úszni, de igazán nem tudom, hogy addigra mire leszek képes. Mindenesetre már nagyon várom, hogy ott legyek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!